Spaghetti vongole met groene pepertjes

Spaghetti vongole met groene pepertjes

Vrijdag dus pastadag! Voor mij echt een feestelijk gerecht, maar het is ook heerlijk in de zomer! Als ik dit gerecht eet/maak dan waan ik mij helemaal in Italië. Als ik het daar op de kaart zie staan, kan ik mij bijna nooit inhouden. Zeker als ze dezelfde dag nog vers uit de zee komen. De smaken zijn zó rijk en vervelen nooit. Deze schelpjes geven een waanzinnige smaak af. Mijn favoriete pastagerecht? Spaghetti vongole uit The Lemon Kitchen kookboek!

 

Spaghetti vongoles met groene pepertjes

Wist je dat oorspronkelijk een spaghetti met alleen een vork eet!? De Italianen/Sicilianen zweren erbij. Je neemt de moeite om de spaghetti op je vork te rollen en neemt dan een hap. De structuur van de pastasliertjes die opgerold zitten zorgen voor een nóg lekkerdere smaakbeleving. Mijn favoriete pastasoort is spaghetti, juist om de bovengenoemde reden.

 

Wist je dat?

In mijn nieuwe kookboek over de Siciliaanse keuken maarliefst 2 pasta vongole recepten zitten? Je kan de vongole vervangen voor lupini (mini variant) en kokkels.

spaghetti vongole met pittige pepertjes
Spaghetti vongoles met groene pepertjes

Spaghetti vongole met groene pepertjes

Gang Hoofdgerecht, lunch
Keuken Italiaans
Trefwoord duurzame vis, peper, schaal en schelpdieren, spaghetti, spaghetti vongole, vis
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 20 minuten
Porties 4 personen
Auteur Jadis
TOOLS
  • kookpan
  • stoofpan
  • citroensap
  • nijptang
  • citruspers
INGREDIËNTEN
  • 1 kg vongole/venusschelpen MSC-keurmerk
  • 1 tl zout
  • 4-500 g spaghetti
  • 2 el extra vergine olijfolie
  • snut zout
  • 1 grote knoflookteen fijngehakt
  • 1 groene peper in dunne ringetjes gesneden
  • 100 ml droge witte wijn
  • 1 biologische citroen sap & zeste
  • verse basilicum
BEREIDING
  • Spoel de vongole af met koud water af. Zitten er kapotte en/of open schelpen bij? Gooi deze dan weg.
  • Zet een grote pan met water op middelhoog vuur op, voeg hier 1 tl zout aan toe en kook de spaghetti beetgaar.
  • Let op: giet de pasta niet af, je hebt het kookvocht nodig.
  • Zet een grote stoofpan op middelhoog vuur, doe hier de olijfolie, zout knoflook groenepeperrintetjes en de vongole schelpjes in.
  • Blus de vongole na 3 minuten af met de witte wijn en het sap van 1 citroen en zet het vuur wat achter, doe er een deksel op en laat 5 minuten zachtjes sudderen. Dan gaan de vongoleschelpjes openstaan en krijg je een hemelse saus. Pak een handige nijptang en schep zo de pasta over in de pan met de vongole. Op deze manier komt er ook wat kookvocht van de pasta mee en dit is deels ook de saus.
  • Scheur de basilicumblaadjes in stukjes en verdeel over de pasta. Roer de pasta met de schelpjes nog door elkaar en laat de saus iets indikken.
  • Schep de borden op en druppel er nog wat olijfolie en citroenrasp overheen.
  • Voor de pittigliefhebber nog wat groene peperringetjes.
  • Smakelijk!

Pasta recepten 

Spaghetti vongole is een Italiaans pastagerecht met schelpdieren, afkomstig uit het zuiden van Italië. De Nederlandse vertaling is ‘spaghetti met venusschelpen’, maar spaghetti vongole is inmiddels bijna bij iedereen wel bekend. Ook erg lekker met linguine.

 

Ben je opzoek naar nog meer pasta inspiratie zoals deze spaghetti vongole? Maak dan bijvoorbeeld eens:

 

Spaghetti recepten

Cover Reveal! The Lemon Kitchen Kookboek
The Lemon Kitchen Kookboek
Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte