Aardbei Rabarber spread met chili

Aardbei Rabarber spread met chili

Een zoet-hartige spread, gemaakt voor op brood of bijvoorbeeld op een toastje! Het is rabarber & aardbei seizoen en het zure van de rabarber, het zoetige van de aardbeien en het frisse van de citroen samen zijn fijne combinatie. Als het aardbei seizoen is ruik je ze al van een afstandje! Dus ik kon niet anders dan deze twee lekkere ingrediënten met elkaar combineren.
Ik ben zelf altijd gek op een zoetje, bittertje, frisje én als het kan een pittige touch. In dit recept komt alles samen en heb je met het walnoten brood een heerlijke bite. Zie hieronder aardbei rabarber spread met citroen & chili, lekker op smaak gebracht met Herbamare Kruidenzout. Mijn favoriet!

Het rabarber & aardbei seizoen



Aardbei rabarber spread

Een simpel recept, waarbij het belangrijk is om de rabarber niet te lang te koken. De eerste keer dat ik dit recept maakte was de rabarber iets te zacht geworden, terwijl het juist lekker is als de rabarber nog een bite heeft. Overigens ben ik nooit van het weg gooien, dus heb ik hiermee een rabarber aardbei taart van gemaakt. Dit recept vind je binnenkort ook op de website.
Wist je dat rabarber een groente is en dat je van rabarber alleen de rood-groene stelen eet? Dus niet het blad. De typische fris-zure smaak komt van een klein beetje oxaal’zuur‘ dat in deze kleurrijke groente zit.

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
Tool
Handrasp
zesteur illustratie the lemon kitchen
Tool
Zesteur
Aardbei Rabarber spread met citroen & chili

Aardbei Rabarber spread met citroen & chili

Gang lunch
Keuken Italiaans
Trefwoord aardbei recepten, groenten spreads, rebarber recepten, recepten met citroen, spread
Totale tijd 15 minuten
Porties 0
Auteur Jadis Schreuder
TOOLS
  • staafmixer of handmixer
  • Handrasp of zesteur
  • oven of broodrooster
INGREDIËNTEN
  • 200 gram rabarber
  • 150 gram aardbeien
  • 1/2 biologische citroen (1 eetlepel citroensap en zest van 1 hele citroen)
  • 1/2 theelepel Herbamare Kruidenzout
  • verse tuinkers
  • snuf chili flakes of fijn gesneden rode peper (hoeveelheid naar smaak)
  • versgemalen peper
  • Extra: zuurdesembrood of bijvoorbeeld walnoten brood zoals op de foto
BEREIDING
  • Zet een steelpannetje op middelhoog vuur tot halverwege gevuld met water. Snijd de rabarber in stukken van 3 centimeter lang.
  • Verwarm voor ongeveer 3-4 minuten in kokend water, zodat ze gaar maar niet té zacht worden. Als je er makkelijk met een vork in kan prikken zijn ze goed.
  • Rooster je zuurdesembrood of je walnotenbrood even in de oven of broodrooster. Smeer voor extra smaak in met de lekkerste olijfolie die je in huis hebt.
  • Laat de rabarber uitlekken en snijd de kroontjes van de aardbeien af.
  • Pak een kom en doe daar de uitgelekte rabarber, aardbeien, kruidenzout, zest van 1 citroen, 1 eetlepel sap en een snuf chili flakes (of rode peper naar smaak) in. Gebruik de staaf of handmixer om de spread wat fijner te krijgen.
  • Let op: heel kort mixen! Je wilt nog wel structuur overhouden.
  • Als de boterhammen geroosterd zijn smeer je ze rijkelijk in met de aardbei rabarber spread en verdeel je er nog wat verse cress overheen en breng zo nodig nog op smaak met versgemalen peper.

Recepten met citroen

Nu zit er in al mijn recept wel een frisse touch van citroen, maar ook vind ik het heerlijk kom met aardbeien te koken. Maak bijvoorbeeld eens Panzanella salade met aardbeien, rucola en Parmezaanse kaas. Ook hier kan je kruidenzout gebruiken. Ondanks dat het fruit is, past het toch goed bij hartige smaken. Of zoek je nog meer groenten spreads? Maak dan eens wortel of doperwten spread.

#samenwerking met Herbamare Kruidenzout

gezond! aardbei rabarber spread met citroen en chili
gezond! aardbei rabarber spread met citroen en chili

3 reacties

5 from 1 vote

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte