Zalm tartaar met citroen & kruidenolie

Zalm tartaar met citroen & kruidenolie

Zalm tartaar kan je in elk seizoen serveren, zeker als je gasten krijgt is het leuk kom dit van te voren te maken. Het is lekker en ziet er super feestelijk uit. De mogelijkheden zijn trouwens ook oneindig. Onlangs heb ik zalmtartaar met cranberry’s online gezet. Je kan ook van verse zalm een tartaar maken, hiermee heb ik vorig jaar ‘Het beste recept van 2019‘ gewonnen! Maar wist je ook dat er verschillende technieken zijn om zalm te ‘roken’. Je kan zowel zalm warm als koud roken en dat geeft de zalm dan ook een heel andere smaak en structuur, zelfs de uitstraling is anders. Haal je zalm dus bij een visboer! Zie hieronder het zalm tartaar met citroen & kruidenolie recept.

Zalm is verslavend lekker!


Tartaar van gerookte zalm

Oehlala! Het is echt een feestelijk voorgerecht. Als wij bezoek krijgen maak ik vaak tartaartjes, je kan het van te voren al klaar maken en het is verfrissend lekker. Daarnaast is het ook licht, gezond en ziet het er altijd kleurrijk uit. Wist je dat er in mijn kookboek ook een zalm tartaar staat? Maar dan met Smokey mayonaise, avocado en crostini. Dit staat in het hoofdstuk ‘winter’ omdat een tartaartje tijdens de feestdagen ook echt niet mag ontbreken. Overigens kan je dit gerecht altijd als voorgerecht of licht hoofdgerecht eten.

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
Tool
Handrasp
Zalm tartaar met citroen & kruidenolie

Zalm tartaar met citroen & kruidenolie

Gang Voorgerecht
Keuken Italiaans
Trefwoord gezonde recepten, recepten met citroen, zalm gerechten, zalm recept, zalm tartaar
Totale tijd 20 minuten
Porties 0
Auteur Jadis Schreuder
TOOLS
  • Handrasp of zesteur
  • 1 of meerdere bakjes of schaaltjes *om de zalmtartaar in te vormen
INGREDIËNTEN
  • 500 gram gerookte zalm * heel fijn gesneden
  • 1/2 groene appel* in kleine blokjes
  • 3 medium augurken* in kleine blokjes
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 1 theelepel versgemalen peper
  • 2 sjalotjes *dunne ringetjes
  • 1 eetlepel citroenzeste en +/- 3 eetlepels sap
  • Serveer er wat stokbrood of zuurdesem brood bij!
  • Kruidenolie
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels citroensap
  • 5 verse salieblaadjes
  • 10 verse basilicum blaadjes
  • snuf zeezout en versgemalen peper
BEREIDING
  • Om te beginnen haal je de koud gerookte zalm uit de verpakking.
  • Snijd de zalm eerst in dunne repen en vervolgens heel fijn, doe dit in een bak. Pak nu de augurkjes en snijd deze ook in zo klein mogelijke blokjes. Pak als laatste van de ingrediënten die gesneden moeten worden de appel. Was de appel even met water en laat de schil eraan zitten, snijd vervolgens ook in zo klein mogelijke blokjes en doe bij de rest van de ingrediënten. 
  • Gebruik een zesteur of handrasp om de citroenzeste (schil) er vanaf te halen. Bewaar dit.
  • Knijp vervolgens wat citroensap over de appel uit, zodat het verkleuring tegen gaat. Doe nu nog de kappertjes (uitgelekt), dunne sjalot ringetjes & 1 eetlepel citroenzeste (schil) erbij. 
  • Roer alle ingrediënten door elkaar, pak een bakje of schaaltje en schep hier de zalm tartaar in. Druk even goed aan, zet de borden klaar en zet voorzichtig het bakje/schaaltje neer en haal ervan af. Als het goed is krijg je nu 4 gelijke zalm tartaartjes. 
  • Maak nu de kruidenolie. Doe alle ingrediënten bij elkaar in een hoge maatbeker, gebruike en staafmixer of vijzel om hier een kruiden olie van te maken. Proef even en breng op smaak met wat peper. Extra zout heb je niet nodig omdat de zalm tartaar al hoog op smaak is. 
  • Druppel wat van de kruidenolie over de tartaar en eromheen. Versier de zalm tartaar met wat verse kruiden en cress, pak de zesteur of de handrasp om als laatste nog wat citroenzeste eroverheen te verdelen. 

Gerechten met citroen

Ben je net zoals ik gek op recepten met citroen zoals deze zalm tartaar met citroen en kruidenolie? Sla dan ook dit recept op in een van je Pinterest borden. Ben je opzoek naar nog een recept met zalm? Maak dan bijvoorbeeld eens zalm met kruidenkorst, avocado dip en aardappeltjes uit de oven of bijvoorbeeld de verslavend lekkere en makkelijk te maken zalm salade met pesto.

zalm tartaar met citroen the lemon kitchen kruiden

3 reacties

5 from 4 votes (2 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte