ITALIAN FOOD IS THE BEST FOOD
Onlangs was ik uitgenodigd voor een kookworkshop met Italiaanse producten uit Zuid-Tirol. Met de sprankelende chef-kok Roberta Pagnier (bekend van 24 Kitchen). Ik ben namelijk echt gek op Italië en de Italiaanse keuken! Deze middag stond in het teken van kwalitatieve producten en lekker eten. Wist je dat Zuid-Tirol bekend staat om de goede wijnen, appels, spek en Stilfser kaas? Zuid-Tirol zit bovenin Noord-Italië en ze zijn hier bijvoorbeeld vrij om Italiaans of Duits te spreken. Tijdens de inspirerende workshop waren de Italiaanse experts aanwezig om alles te vertellen over hun ambachtelijke Italiaanse producten. Vervolgens na de kookworkshop gingen we dineren aan Italiaans lang gedekte tafels. Wat een fijne workshop, gezelligheid én lekker menu!
Kwaliteit keurmerk Zuid-Tirol #kwaliteiteuropa
De wijnen, appels, Spek en Stillers kaas hebben een belangrijk Europees keurmerk. De ‘beschermde’ benaming garandeert dat deze producten voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen. En afkomstig zijn uit de aangegeven regio. Wat de consument zekerheid over de productie en kwaliteit geeft en transparantie en traceerbaarheid biedt. Het bijzondere van deze producten is dat ze een ambachtelijke traditie hebben. Dit maakt deze producten uniek en niet vergelijkbaar zijn met andere producten. Het mooie aan de Italiaanse keuken is de constante focus op kwaliteit.
Italiaanse producten uit Zuid-Tirol
Welke kwalitatieve producten zijn het precies?
Wijn Alto Adige DOC
- Is een afkorting van het Italiaanse ‘Denominazione di origine conrallata‘ staat voor gecontroleerde oorsprongsbenaming voor kwaliteitswijnen uit Italië.
Deze wijnen bestaan sinds 1971 en hebben strenge kwaliteit controles. Ze hebben een perfecte geografische ligging! Daardoor is Zuid-Tirol een gevarieerde wijnregio met 5400 hectare aan wijngaarden. Wist je dat hier twintig druivensoorten groeien, waarvan 60% wit en 40% rood is?
Sudtrioler Apfel BGA
- Sinds 2005 door de EU erkend als beschermende geografische aanduiding. De appelteelt in Zuid-Tirol heeft een oude traditie en tegenwoordig zijn er meer dan 700 landbouwers die appels telen. Meestal op juist kleinschalige boerderijen. Ze hebben daar zo’n 300 zondagen per jaar. Lijkt me heerlijk! Deze appels staan eigenlijk bekend om hun veelzijdige bereiding mogelijkheden, sappigheid en knapperigheid. Ideale appels dus!
Südtiroler Speck BGA
- Een lichtgerookkte rauwe ham uit Zuid-Tirol, heeft sinds 1996 een beschermende geografische aanduiding. Het is een mager stukje varkensvlees, gemaakt met duidelijke richtlijnen en controles tijdens de productie. Zo is het motto van de producenten “Een beetje zout, rook en een heleboel frisse lucht”. Als je de spek wilt eten, kan je de verpakking het beste al een paar uur van te voren er af halen. Deze rauwe ham is trouwens ook lekker in combinatie met de appeltjes!
Stilfser BOB-kaas
- Wordt sinds 2007 door de EU erkend als de enige kans in Zuid-Tirol met een beschermende oorsprongsbenaming. Wat veel zegt over de kwaliteit en de traditie met een verwijzing naar het gebied van oorsprong. Deze producten worden sinds1914 al met koemelk gemaakt. Op bergboederijen in Zuid-Tirol op 1000 meter hoogte. De producent vertelde dat de meeste boeren ongeveer 10 koeien hebben. Mooie ambacht! Stilfser kaas is dus smaakvol, romig en heeft een kruidige nootsmaak!
Kwaliteit Europa
Wil je meer informatie over deze Kwaliteit Europa producten? Klik dan hier!
Wat stond er op het menu?
We zijn vervolgens in groepen verdeeld. Ik zat bij het dessert groepje en samen gingen we de keuken in onder begeleiding van Roberta. We hebben als voorgerecht ricotta gnocchi op. Zie afbeelding hierboven! Daarna als hoofdgerecht de rauwe ham (spek) gekruide appeltjes, mals stukje vlees en een romige kaassaus! En als laatste het dessert een pannacotta met appelpuree en een krokantje.
Volgen jullie The Lemon Kitchen al op Facebook, Instagram & Pinterest?
Dit artikel is in samenwerking met Kwaliteit Europa geschreven.