Siciliaanse citroenen bezoek je in Siracusa Sicilië

Zoals in deel 1 beloofd, nu deel 2  van mijn citroen bezoek aan Sicilië. De reis was in één woord fantastisch! Ik ben nog steeds aan het nagenieten, als ik terugdenk aan mijn ultieme citroentour door Sicilië. In dit filmpje zie je dat we op bezoek gaan bij Chiara eigenaresse van La Casa di Melo. Ik ben met haar in contact gekomen door Franco Fiorito & Benno Fiorito, broers en beide eigenaarvan mijn favoriete limoncello genaamd Fiorito. Ook laat ik in het filmpje zien waar de Siciliaanse citroenen nou eigenlijk op lijken.

La Casa di Melo in Siracusa Sicilië

https://youtu.be/JLeHsXQPUp4
Chiara is een lieve vrouw die ontzettend veel passie heeft voor haar biologische citroenen, olijven en sinaasappels. Ze kwam ons ophalen, net zoals Theodora, bij het Seracuza busstation. Als je beiden zo’n passie en liefde hebt voor mooie producten met de citroen in het speciaal, heb je direct een band. Chiara vertelde dat ze ongeveer 8 jaar geleden samen met haar man, die uit Rome komt het bedrijf in Sicilië van haar ouders heeft overgenomen. We kregen een rondleiding en mochten vanaf het dak foto’s en beelden maken. Je kijkt je ogen uit, met een blauwe lucht, de bomen intens groen en de citroenen betoverend geel. We hebben een wandeling gemaakt over haar land en meerdere plekken bekeken, gevolgd door haar speelse honden, die (in het filmpje te zien) helemaal weg zijn van de citroenen!

Siciliaanse citroenen bezoek je in Siracusa Sicilië

Chiara is meer dan een citroenleverancier, ze heeft namelijk samen met haar man appartementen te huur en runt een vegetarisch restaurant speciaal voor haar gasten. Wat is er fijner dan wakker worden tussen het gele goud en de palmbomen!? Zoals in het filmpje te zien is, zie je dat we uitgenodigd werden om mee te lunchen. Niet zomaar een lunch maar een échte zondags lunch. Chiara geeft aan dat dit de enige dag is, dat ze met haar man en vrienden uitgebreid lunchen en borrelen. Wij hadden het geluk om mee te genieten en dat was zó lekker!

De lekkerste citroenen komen uit Sicilië

Terwijl de artisjokken gepoft werden in de open haard, kregen we als voorgerecht Fusilli met aardpeer, zongedroogde tomaten, citroen, olijfolie en salie! Het klinkt misschien niet als een bijzonder gerecht, maar dit was wel het lekkerste gerecht van de gehele vakantie! De aardpeer, zongedroogde tomaten, citroen en olijfolie kwam van haar eigen land. Wat betekend dat alle ingrediënten op hun best waren, en geloof me dat proef je! Italië staat er ook bekend om dat de ingrediënten vaak simpel zijn maar kwalitatief zo goed, dat de smaak fenomenaal is. Vervolgens kregen we een salade met venkel, bloedsinaasappel (ook van eigen land) en walnoten, met daarbij citroenaardappeltjes naar moeders recept. Geserveerd met Italiaanse rode wijn. Je snapt natuurlijk wel dat ik in de zevende hemel was.

Citroenen met vrouwelijke vormen

Hoe kan je Siciliaanse citroenen herkennen? Heel makkelijk eigenlijk, de citroenen zijn net bolletjes met een tepel. Een echte Siciliaanse citroen herken je dus aan haar vrouwelijke borstvorm. In Nederland kennen we ze niet anders dan dat ze langwerpig zijn. Als je er overheen wrijft moet er direct een sterk aroma/geur vrij komen en dan weet je zeker dat je ze hebt gevonden! Je kunt ze in Nederland o.a. bij de EkoPlaza (een biologische supermarkt) kopen. Je begrijpt natuurlijk wel dat ik ze nu nergens anders meer koop!

Holy Cannoli

Jeetje wist ik veel dat deze lekkernijen zó lekker waren. Het komt doordat ze gefrituurd zijn (altijd lekker), vervolgens gevuld zijn met vers gemaakte ricotta en én een vleugje citroen + amandelschaafsel. Mijn god, wat zijn ze heerlijk en wat hebben we er veel op haha! De croissantjes met pistache créme was ook om je vingers bij af te likken. 

Limone e Sale drankje in Sicilië

Een typisch Siciliaans drankje wat vooral in de zomer wordt gedronken. Het is binnen een halve minuut klaar en wordt gemaakt met water, zout en citroen! Misschien een gekke combi maar ik houd er wel van! Het zout wordt toegevoegd om uitdroging te voorkomen en omdat het gewoon lekker is!

Dankbaar en voldaan in Sicilië

Weet je wat nou zo bijzonder is aan deze reis? Ik heb twee power vrouwen mogen ontmoeten die allebei het bedrijf van hun ouders hebben over genomen en elke dag vol passie met citroenen en andere biologische prachtproducten werken. Door de sfeer, de mensen, de citroenen en de natuur ben écht verliefd geworden op dit romantische eiland. Het eiland dat zo rijk is aan geel goud (Siciliaanse citroenen) en groen goud (pistache nootjes) . Wij gaan zo snel mogelijk weer terug, en dan weet je ons te vinden bij La Casa di Melo!

Wil je ook overnachten in Sicilië tussen de fijnste, mooiste en lekkerste citroenen? Bekijk dan de website van La Casa di Melo! Heb je deel 1. nog niet gezien van onze ultieme citroentour? Klik dan hier!

citroen-boom-sicilie
Jadis van The Lemon Kitchen in Sicily
Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte