Surinaamse zuurkool met rookworst

Surinaamse zuurkool met rookworst

Vandaag maken we een recept waarbij we zuurkool op een andere manier gaan bereiden. Normaal kook je de zuurkool en doe je het soms daarna in een ovenschotel. Deze keer maken we er een soort stoof/roerbakgerecht van. Namelijk Surinaamse zuurkool. Nu hoor ik je denken. Is het dan niet te zuur? Zeker niet. Door de tomatenpuree wordt het gerecht wat zoeter. Deze keer maken we het gerecht met rookworst, maar je kunt het ook maken met spekjes of zoutvlees. Hieronder lees je hoe je dit smaakvolle gerecht maakt!
De inspiratie voor dit gerecht komt uit het Groot Surinaams kookboek.


Pittig

Dus voor de pittige liefhebber, snijd de Madame Jeanette peper in fijne stukjes en serveer erbij.

Wil je een andere recept met zuurkool maken?
Maak dan deze hotdogs met zuurkool

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp
Surinaamse zuurkool met rookworst

Surinaamse zuurkool met rookworst

Gang Hoofdgerecht
Keuken surinaams
Trefwoord gezonde recepten, makkelijke recepten, recepten met citroen, snelle en makkelijke recepten
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 30 minuten
TOOLS
  • Mooie schaal
  • kookpannetje
  • Bakpan
INGREDIËNTEN
  • 1 Rookworst of 300 gram spekjes/zoutvlees
  • 500 gram aardappel partjes
  • 3 eetlepels tomatenpuree
  • 2 eetlepels bruine basterdsuiker/rietsuiker
  • 1 eetlepel piment poeder bij de Supermarkt/toko verkrijgbaar
  • Een pakje zuurkool naturel
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 2 knoflooktenen fijngesneden
  • 1 ui gesnipperd
  • Bosje Bladselderij
  • 1 Madame Jeanette peper in zijn geheel
  • 2 Maggiblokjes of 2 groenteboullion blokjes
BEREIDING
  • Snipper eerst de ui en snijd de knoflook fijn, voeg een eetlepel zonnebloemolie in de pan en fruit even aan. Bak de tomatenpuree even mee voor 5 minuten (laat het niet aanbranden).
  • Vervolgens voeg de aardappeltjes en pimentpoeder toe en roer goed door.
  • Nu haal je de zuurkool uit de verpakking en spoel af met water en laat even uitlekken. Snijd eventueel nog even door zodat je minder lange slierten krijgt. Voeg de zuurkool toe.
  • En voeg nu 200 ml water en de Madame Jeanette peper in zijn geheel, bij het mengsel en voeg hier de bouillonblokjes bij. Laat nu voor 30 minuten met de deksel erop, op laag vuur pruttelen.
  • Zet een kookpannetje op middelhoog vuur en voeg de rookworst in zijn geheel met verpakking toe. Maar zorg daarom ervoor dat het water niet kookt. Verwarm de rookworst 8-10 minuten.
  • Aangezien smaken verschillen. Proef daarom even de zuurkool, vind je het te zuur? Breng dan op smaak met wat suiker.
  • Daarna serveer je de zuurkool met de rookworst. Nu scheur je de bladselderij en verdeel dit over de borden. Als laatste breng je nog op smaak met wat zwarte peper.
Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte