Koud gerookte Hollandse garnalen met doperwten, crostini en zoute citroen
Een erg lekker lente-zomer recept van de Big Green Egg of BBQ! De Hollandse garnaaltjs zijn kort koud gerookt en de doperwtenpuree met citroen en knoflook past er goed bij. Serveer er ee crostini met gezouten citroen bij.
Leg een paar uur of zelfs een avond van te voren de cherry houtsnippers in een bak met water. Je kan nu ook alvast de gezouten citroen en de doperwtenpuree maken.
Gezouten citroen
Snijd 1 citroen in zo dun mogelijke plakjes en verwijder de pitjes. Pak een bakje of bijvoorbeeld een potje met een deksel. Doe hier de citroenplakjes in en schep er 2 eetlepels Maldon zout (salt flakes) bij. Doe de deksel goed dicht en schud even. Het zout onttrekt vocht uit de citroen, waardoor de citroen een heerlijke smaak krijgt.
Doperwtenpuree
Haal de doperwten uit de vriezer en pak een hoge maatbeker. Doe hier de doperwten in en schenk er ongeveer 3-4 eetlepels kokend water overheen. Roer even zodat ze los van elkaar komen. Doe hier 1 klein knoflookteentje bij, sap en zeste van ½ citroen. Roer en pak de staafmixer om er een spread van te maken. Let op: mix niet te lang, je wilt nog structuur overhouden. Breng deze puree op smaak met zout en peper.
Verwarm de Big Green Egg naar ongeveer 90 graden, laat de cherry houtsnippers uitlekken en leg tussen de kolen. Zet nu de conveggtor er op.
Haal de Hollandse garnaaltjes uit de verpakking, laat even uitlekken en pak de ondiepe Dutch Green Oven en leg hier de Hollandse garnaaltjes in. Deze garnaaltjes laat je nu koud roken en hierdoor krijgen ze een heerlijke rooksmaak, zonder te garen. Doe de deksel na 10 minuten er af en knijp een klein beetje van de citroen uit en doe de deksel nog 2 minuten dicht. Haal nu de koud gerookte Hollandse garnaaltjes van de EGG en haal ook de conveggtor eraf.
Laat nu de Big Green Egg naar een temperatuur van ongeveer 180-190 graden komen en zet het rooster er weer op. Snijd het stokbrood in gelijke plakken en gebruik een kwastje om ze aan 1 kant in te smeren met wat olijfolie.
Rooster ze aan 1 kant totdat ze mooie grillstrepen krijgen. Pak 4 voorgerecht bordjes en smeer eerst de doperwtenpuree rijkelijk over het bord, leg dan de crostini er op, vervolgens de Hollandse garnaaltjes. Pak het potje met de gezouten citroen en schep het overtollige zout eraf. Leg op elk bord 1 plakje gezouten citroen. Breng het gerecht op smaak met eventueel wat grove zwarte peper, cress en een citroen krulletjes.
Notities
Tip: geen tijd om de Hollandse garnaaltjes koud te roken? Geen probleem serveer ze dan rauw en grill de crostini's en een halve citroen even op de BBQ voor een lekker 'rook' effect.