Nu maak je de groente klaar. Leg alle geschilde en gesneden groenten even in een kom of vergiet.
Was de wortel en gebruik een dunschiller om te schillen. Snijd ze (bijvoorbeeld met een mandoline) in dunne plakjes.
Was de aardappels, schil ze en snijd ze in repen en dan in kleine blokjes van 1 bij 1 centimeter.
Was de selderij stengels en snijd in dunne plakken van een 1/2 centimeter dik.
Zet een gietijzeren of andere soeppan op middelhoog vuur met 3 eetlepels olijfolie, de dun gesneden sjalot en fijngehakte knoflook erin. Fruit even aan en doe er dan de tijm bij.
Voeg de linzen en de fijngesneden groenten,1 liter kokend water, laurierblaadjes en een theelepel zout en peper toe. Roer goed en breng aan de kook.
Snijd de tomaten in gelijke stukken van ongeveer 1 cm en doe ze in de soeppan.
Laat alles 20 minuten koken.
Haal na 20 minuten de deksel van de pan, voeg nog een halve liter kokend water toe. Laat nu de soep zonder deksel nog minstens 20 minuten koken. Als het goed is wordt de soep door de aardappel en linzen wat dikker. Roer ongeveer om de 10 minuten de soep even door.
Knijp voor het serveren nog een halve citroen uit. Schep de tijm takjes uit de soep. Proef de soep en breng op smaak met eventueel nog wat zout en peper.
Vul de soepkommen, druppel er nog wat van je lekkerste olijfolie overheen en serveer er wat stokbrood (met gezouten roomboter) bij.