Pompoenen heb je in allerlei kleuren en maten! In het herfst nummer Lekker (w)eten van Ekoplaza vind je dit recept trouwens ook terug. Je kan er in dit recept voor kiezen om een flespompoen of juist een ronde pompoen te gebruiken. Ze geven beiden een andere smaak, maar niet minder lekker.
1/2sthabanero- of madame jeanette pepers *Voeg dit naar smaak toe, variëren in grootte
2grverse gember
1lgroente bouillon
1stbiologische citroen (sap & zeste)
2stzuurdesemboterhammen
1elhoning
Instructies
Verwarm als eerste de oven voor op 200 celcius grill stand.
Pompoensoep
Snijd de pompoen doormidden en verwijder de zaden en draden en snijd de pompoen in blokjes en leg deze in een ovenschaal Sprenkel er wat olijfolie overheen en strooi er peper en zout over.
Hussel het geheel door elkaar. Zet nu de pompoen voor 30 minuten in de oven. Laat de oven aanstaan voor de croutons.
Snijd de tomaten in blokjes. Verwijder daarna de pitjes uit de pepers en snijd ze in ringetjes. Rasp nu de gember (bijvoorbeeld met een handrasp).
Zet nu een soeppan met wat olie op middelhoog vuur en voeg hier de in de oven gegaarde pompoen, de tomaten, het zout, de pepers en gember aan toe. Voeg vervolgens de groente bouillon toe en laat alles 15 minuten pruttelen.
Voeg nu het verse citroensap toe.
Citroencroutons
Snijd de boterhammen in blokjes van 1 bij 1 centimeter (dit is ook met de korstjes). Leg de croutons op de bakplaat, strooi er olijfolie, zout en de citroenzeste over.
Hussel even en rooster de croutons 7 minuten in de oven totdat ze goudbruin zijn geworden.
Maak nu met behulp van de staafmixer een romige soep van de pompoen. Breng hem op smaak met kruidenzout, peper en, voor de zoetekauw, wat honing.