Om te beginnen haal je de koud gerookte zalm uit de verpakking.
Snijd de zalm eerst in dunne repen en vervolgens heel fijn, doe dit in een bak. Pak nu de augurkjes en snijd deze ook in zo klein mogelijke blokjes. Pak als laatste van de ingrediënten die gesneden moeten worden de appel. Was de appel even met water en laat de schil eraan zitten, snijd vervolgens ook in zo klein mogelijke blokjes en doe bij de rest van de ingrediënten.
Gebruik een zesteur of handrasp om de citroenzeste (schil) er vanaf te halen. Bewaar dit.
Knijp vervolgens wat citroensap over de appel uit, zodat het verkleuring tegen gaat. Doe nu nog de kappertjes (uitgelekt), dunne sjalot ringetjes & 1 eetlepel citroenzeste (schil) erbij.
Roer alle ingrediënten door elkaar, pak een bakje of schaaltje en schep hier de zalm tartaar in. Druk even goed aan, zet de borden klaar en zet voorzichtig het bakje/schaaltje neer en haal ervan af. Als het goed is krijg je nu 4 gelijke zalm tartaartjes.
Maak nu de kruidenolie. Doe alle ingrediënten bij elkaar in een hoge maatbeker, gebruike en staafmixer of vijzel om hier een kruiden olie van te maken. Proef even en breng op smaak met wat peper. Extra zout heb je niet nodig omdat de zalm tartaar al hoog op smaak is.
Druppel wat van de kruidenolie over de tartaar en eromheen. Versier de zalm tartaar met wat verse kruiden en cress, pak de zesteur of de handrasp om als laatste nog wat citroenzeste eroverheen te verdelen.