Schil en was de aardappelen. Zet ze op het vuur in een pan met koud water en breng aan de kook. Doe er een vers takje tijm en een snuf zout bij.
Verwarm de oven voor op 180-190 graden en giet de aardappelen af wanneer ze net gaar zijn. Stamp ze fijn en doe er een scheut melk bij. Roer het geheel er een eetlepel roomboter bij. Roer nu ook de rauwe andijvie erdoor.
Rasp de kaas en meng met de andijviestamppot.
Pak een ovenschaal of een pan die in de oven kan. Schep de andijviestamppot in de schaal/pan en strooi er broodkruim of paneermeel over en rasp nog wat kaas voor een extra lekkere krokante korst.
Meng ondertussen het gehakt met een fijngesneden sjalotje, theelepel peper en zout, rasp van 1 citroen en hak 5 peterselie blaadjes fijn. Doe er een eetlepel paneermeel bij en meng het gehakt. Verdeel het gehakt over 4 personen en maak er balletjes van.
Bak de gehaktballetjes in een antiaanpak of braadpan. Doe hier een eetlepel roomboter in met een scheut olijfolie. Snijd de zilveruitjes doormidden en na 10 minuten bij de gehaktballetjes. Je maakt op deze manier ondertussen een lekkere jus.
Haal de andijviestamppot na 15-20 minuten uit de oven, snijd per persoon een stuk eruit en leg de gehaktbal ernaast. Serveer er een augurk met een lik piccalilly bij.
Malse gehaktballetjes? Meet dan de kerntemperatuur met een Thermapen. Als de temperatuur 65-68 is, zijn ze perfect gegaard en zeker nog mals.