Om de lekkerste oliebollen te maken heb je een thermometer nodig. Perfecte oliebollen bak je op 180 graden en is heerlijk met appel, rozijnen en citroenrasp.
Snijd de appel in kleine blokjes van 1/2 cm bij 1/2 cm en verwijder het klokhuis. Knijp een halve citroen erover uit (zodat het niet verleerd en is ook lekker fris). Was de krenten/rozijnen en laat deze goed uitlekken in een vergiet. Let op: het is belangrijk dat al je ingrediënten op kamertemperatuur zijn voordat je het beslag gaat maken.
Pak een bakje en doe daar de gedroogde gist in samen met 2 el lauw-warm water. De gist gaat nu opborrelen, dit betekent dat de gist gaat 'werken'.
Doe de bloem in een grote bak/kom en maak een kuiltje in het midden. Strooi eerst de suiker, citroenzeste (rasp) erin en giet dan de gietoplossing erop en mix. Doe nu ook het zout erbij en voeg geleidelijk de melk erbij en blijf mixen totdat het een vloeiend beslag is geworden. Doe nu ook de rozijnen en de appel erbij.
Als het beslag luchtig is en goed gemengd. Laat je het beslag rijzen op een warme plek (in de buurt van het raam of de verwarming). Leg er een natte doek of zilverfolie op. tot een luchtig beslag.
Oliebollen bakken
Verwarm de olie voor op 180 °C in een frituurpan of diepe gietijzeren pan. Maak gebruik van een digitale oven thermometer of een Thermapen om de temperatuur in de gaten te houden. Schep met een lepel en gebruik de andere lepel om de bollen in de olie te doen. Je kan hier ook een ijsschep gebruiken, alleen worden ze dan al vrij snel groot en kleine oliebollen zijn juist lekker en extra knapperig.
Ik raad je aan om er maximaal per keer 4-5 in de pan te doen, als de pan te vol zit kan de temperatuur van de olie afkoelen. Dit wil zeggen dat de oliebollen minder knapperig worden én meer olie opnemen. Als het goed is draaien de oliebollen na een paar minuten om, zo niet kan je hiervoor een lepel gebruiken. Bak de oliebollen ongeveer 5 minuten. Als je grote oliebollen maakt dan 6-7 minuten.
Haal de oliebollen met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Strooi er net voor het serveren poedersuiker over.