Verwarm de BBQ voor tot ongeveer 185-190 graden. Leg het cederhouten plankje minimaal 1 uur van te voren in een bak met water. Heb je hier geen tijd voor? Zorg ervoor dat het houten plankje dan bijvoorbeeld op een gietijzeren plaat ligt.
Smeer de zalm met een kwastje rijkelijk in met de Ernesto portstroop (welke van de twee mag je zelf kiezen, ze zijn beiden superlekker). Strooi er een snufje zout en peper overheen en snijd de citroen in hele dunne plakjes en leg op de zalm.
Als de BBQ heet genoeg is leg dan de zalm op het cederhouten plankje. Leg het plankje met zalm op de BBQ en steek er een digitale oven thermoometer (als je die hebt) in, zodat je de kerntemperatuur kan bij houden.
Snijd de courgette in zo dun mogeijke plakken met bijvoorbeeld een mandoline. Druppel er 1 eetlepel olijfolie en 1 el citroensap overheen, hussel even. Grill de courgete even kort op een plaat of in de pan.
Maak de toastjes op door er een paar plakjes courgette op te leggen en leg daarop een stukje zalm. Verdeel over de toastjes wat verse tuinkers en citroenkrulletjes (of rasp). Je kan er nog wat saltflakes overheen versieren of een druppeltje van de portstroop.
Heb je geen D.O.T in huis? Gebruik dan een thermometer om af en toe de kerntemperatuur te meten. De zalm is perfect gegaard bij 45-50 graden (in het dikste stuk gemeten). Het gaart altijd nog een beetje door en op deze manier blijft de zalm boterzacht.
Heb je geen D.O.T in huis? Gebruik dan een thermometer om af en toe de kerntemperatuur te meten. De zalm is perfect gegaard bij 45-50 graden (in het dikste stuk gemeten). Het gaart altijd nog een beetje door en op deze manier blijft de zalm boterzacht.Tip: heb je nog zalm over? Gebruik het dan voor deze zalm flammkuchen.