Verwarm eerst de oven voor op 200 graden (op de grill stand). Verwijder vervolgens de groene bladeren om de bloemkool en zorg ervoor dat de onderkant van de bloemkool recht is. Snijd daarna de pompoen in dunne plakken van 1 centimeter dik.
Pak wat extra vergine olijfolie en smeer hiermee de groente in en breng op smaak met zout en peper. Leg een bakpapiertje op het rooster en leg hier de groentes verdeeld naast elkaar op. Pak de 2 losse teentjes (laat het schilletje eromheen) tussen de groentes. De knoflook poft en maakt de soep net iets zoeter. Zet alles in de oven voor +/- 30 minuten.
Meng ondertussen de créme fraîche met wat verse fijngehakte bieslook en voeg hier rasp van 1/2 citroen aan toe.
Haal de gegrilde groentes uit de oven en snijd ze in grove stukken. Zet vervolgens een soeppan op het vuur en voeg hier +/- 1 liter groente boullion aan toe en voeg de grof gesneden groenten hierbij. Laat het geheel even 5 minuten pruttelen en mix hierna met de staafmixer tot een zalvige en intens oranje soep. Voeg de gepofte knoflook toe (zonder het schilletje).
Breng op smaak met wat verse citroensap, zout en peper. Roer als laatste een theelepel van het créme fraîche-bieslook mengsel door de soep. Serveer er wat stokbrood of knoflookbrood bij.