Verwarm eerst de oven voor op 200 graden. Het is een vrij simpel recept maar het is wel belangrijk dat de bloemkool lang genoeg gaart. Als eerste haal je alle (op een paar kleine na) groene bladeren er af. (Zie afbeelding).
Zet een pan op middelhoog vuur met een klein laagje van ongeveer 3 centimeter water, breng aan de kook en zet de bloemkool erin, deksel erop en haal na 5 minuten uit de pan. Laat even uitdampen. Zet vervolgens bloemkool in een pan met water en kook even 5 minuten. Smeer het met de hand of met een kwastje goed in met extra vergine olijfolie (de lekkerste die je in huis hebt). Rasp er vervolgens zest (gele rasp van 1 citroen) overheen en wat peper en zout (naar smaak) en smeer alsnog met het kwastje goed in.
Leg bakpapier op het rooster in de oven. Zet vervolgens de bloemkool hierop en kijk na 1 uur hoever de garing is. Als je er niet heel gemakkelijk met een vork in kan prikken, dan kan het nog voor ongeveer 20 a 30 minuten terug de oven in. De bloemkool is namelijk het lekkerste als hij van de buitenkant krokant en bruin is en van de binnenkant bijna boterzacht is geworden .
Haal de bloemkool uit de oven en leg op een mooie schaal. Verdeel er wat verse tuinkers en citroenrasp overheen.