Als eerst ga je de kreeft koken. Zet een grote pan op middelhoog vuur en vul het met kokend water. Breng het water aan de kook en pak voorzichtig de kreeft met een tang. Doe de kreeft in het kokende water (eerst de kop). Zet een timer voor 15 minuten en haal vervolgens de kreeften eruit en laat afkoelen.
Hollandaise saus
Nu ga je de Hollandaisesaus maken. Smelt als eerste de boter op laag vuur. Zet daarna het vuur uit als de boter verdeeld is in een heldere bovenlaag (vet) en een troebele onderlaag (eiwitten). Schenk daarna rustig de heldere bovenlaag in een kom en stop met schenken als de eiwitten (troebele laag) mee komen. Nu heb je geklaarde boter gemaakt en zet dit even weg.
Ga nu aan de slag met de peperkorrels. Hak ze fijn of gebruik een pepermolen, voeg dit toe aan de azijn, water, snuf zout, citroenrasp (1/2 citroen) en voeg toe in een steelpannetje. Zet op middelhoog vuur en breng aan de kook. Zet het vuur vervolgens laag en laat even inkoken tot je 1/3 overhoudt. Zeef nu het mengsel en houdt apart.
Pak nu een wat groter pan en voeg hier een laag van (3 vingers) water en breng aan de kook. Zorg ervoor dat de groot genoeg is, zodat er een kom/steelpan in past. Pak de eieren en splits ze, klop de eidooiers (oranje) los in een vuurvaste kom. Schenk vervolgens het mengsel van azijn, water, zout en citroensap erbij en hang de kom/steelpan in de pan. Let op: de kom mag het water niet raken.
Klop nu (met een garde) het geheel in een paar minuten tot een gladde en dikke saus. Haal de kom/steelpan eruit en roer steeds een beetje van de geklaarde boter erdoorheen, blijf goed kloppen. Pers wat verse citroensap uit en voeg wat fijngehakte dragon aan de saus toe. Breng eventueel op smaak met wat zout en peper.
Tip: kreeft doormidden snijden en verwarmen
Nu is het tijd om de kreeft doormidden te snijden. Verwarm eerst de oven voor op 180 graden. Leg de kreeft op een grote snijplank en zorg ervoor dat hij recht ligt en dat de staart uitgeklapt is. Als je de kreeft bekijkt zie je op zijn voorhoofd een kruisje (zie 3 stipjes op de afbeelding). Het is de bedoeling dat je hem eerst naar achter insnijdt en vervolgens naar voren. Zo heb je de meest ideale manier om de kreeft mooi te halveren.
Leg de gehalveerde kreeften op bakpapier (open kant naar boven) in de oven en gooi er een snuf zout, peper, wat citroenzest en een klontje roomboter overheen. Haal ze er naar +/- 7 minuten weer uit, als ze verwarmd zijn en serveer met de Hollandaisesaus, zeekraal en een partje citroen.