Doe als eerste 50 gram boter in een steelpannetje en laat even verkleuren tot je een lichtbruine kleur krijgt. Rasp een halve citroen en doe bij de gesmolten boter. Doe de boter met citroenzeste nu in een koude kom en laat even afkoelen in de koelkast.
Doe nu de gekoelde en gebruinde boter en de zacht geworden boter in een kom, doe hier 50 gram suiker bij en de vanille suiker (of een ½ vanille stokje), snuf zout en 130 gram licht bruine basterd suiker. Meng alles met elkaar en doe er dan nog 2 hele eieren bij. Mix alles nogmaals een paar minuten.
Meng nu in een andere bak 250 gram bloem met een snuf zout en 1 theelepel bakpoeder. Doe nu de rest van de ingrediënten (vorige stap) erbij, 1 eetlepel citroensap en mix todat je een mooi koekjes deeg krijgt.
Pak een vijzel en doe hier de pecannoten in. Maak ze iets kleiner en doe ook bij de rest. Kneed nog even goed en maak er een bol van en doe er wat plastic folie overheen. Laat 1 uur in de koelkast rusten.
Verwarm de oven voor op 190 graden (hete lucht)
Haal het rooster uit de oven en leg hierop 2 bakpapiertjes. Haal het koekjes deeg uit de koelkast en verdeel ze in gelijke bolletjes ter grootte van een golfbal. Leg ze als een balletje op het bakpapier en zorg ervoordat je genoeg ruimte hebt tussen de koekjes, ze lopen nog uit.
Bak ze ongeveer 8-10 minuten totdat ze goudbruin zijn geworden. Ze mogen in de kern nog wat zachter zijn, dat is juist super lekker (chewy)!