250gramrisotto rijstItaliaans merk heeft mijn voorkeur
1Biologische citroen
1grote venkel
1/2verse saffraandraadjesverkrijgbaar bij de Albert Heijn en EkoPlaza
1biologisch groente boullionblokje
Parmezaanse kaas naar smaak
2eetlepelssoja of rijst roomslagroom kan ook
een klein knoflookteentjefijngehakt
1sjalotje of een witte uiin ringetjes
2glazen Chardonnayhet liefst met houtrijping
Instructies
Stoof het sjalotje en de knoflook aan in olijfolie. Voeg de rijst toe en roer zodat alle korrels wat olie opnemen en blijf goed roeren.
Leg de twee saffraandraadjes in de bouillon en laat eventrekken totdat de bouillon gelig wordt.
Zet vervolgens de pan op middelhoog vuur en laat afblussen met de witte wijn en voeg ook wat citroensap en zest toe.
Voeg daarna lepel per lepel de bouillon toe en laat het vocht opnemen. Wanneer de risotto bijna zacht is voeg fijngehakte basilicum, extra zeste van de citroen, peper en zout, parmezaan en soja/rijstroom bij en je laat alles afgedekt nog even staan tot alle vocht is opgenomen en de rijstkorrels al dente zijn. Vergeet niet af en toe te proeven! Dat is lekker en handig om bij te houden wat je de lekkerste gaarheid vindt.
Snijd de venkel in grove stukken en laat nog even 10 minuten mee stoven in de risotto.
Serveer de risotto met citroen en een lekker glas Chardonnay.