100gramverse biologische cranberries*Ekoplaza of de biologische markt
½stukzuurdesem (stok) brood*zuurdesem heeft een lekkere frisse smaak
1 stukbiologische citroen*Ekoplaza of andere winkel
½eetlepellemon pepper (of grove peper)*Groothandel, speciaal zaak of online
1handzeekraal*visboer, groentewinkel en supermarkt
Instructies
Verwarm als eerste de oven voor op 150 graden hete lucht. Pak een anti aanbak pan (die in de oven kan). Leg daar de zalm in met de huidkant naar beneden.
Leg de verse cranberries om de zalm heen en snijd 2 plakes van je citroen af en leg op de zalm. Strooi er de lemon pepper overheen (of de grove peper) en een klein snufje peper.
Druppel over de cranberries wat olijfolie en zet de pan in de oven. Je kan een Digitale Oven Thermometer gebruiken om de kerntemperatuur bij te houden van de zalm. Maar je kan ook een Thermapen gebruiken om na 10 minuten even de meten wat de kern temperatuur is. Ongeveer zal de zalm 15-20 minuten nodig hebben in een voorverwarmde oven.
Rosé gegaarde zalm heeft een kerntemperatuur van: ongeveer 50 graden.
Snijd ondertussen het zuurdesem brood of stokbrood in dunne plakken en leg nog ongeveer 10 minuten (draai tussendoor even om) in de oven erbij, totdat ze goudbruin zijn geworden en knapperig. Je kan ze insmeren met een beetje olijfolie als je ze extra krokant wilt.
Haal als de zalm mooi rosé gegaard is uit de oven, als het goed is zijn de cranberries ook half zacht geworden als een soort compôte.
Serveer de zalm op een grote schaal en leg daar de zeekraal en corstini's bij! Superlekker tijdens de feestdagen of als je bezoek krijgt, maar ook lekker als voorgerecht.