Een hemels gerechtje waar ik mijn vriend laatst thuis mee verrast heb! Open lasagne met asperges, zalm & beurre blanc is makkelijk om te maken en zó lekker.
Verwarm de oven voor op 150 graden hete lucht stand
Snijd als eerste de uien & de knoflookteen in dunne plakjes en zet een steelpannetje (het liefst met een anti aanbak laag) op middelhoog vuur. Doe hier een eetlepel olijfolie bij en stoof de knoflook en ui een paar minuten.
Doe dan zest van 1 citroen, verse tijm takjes en geplukte salie blaadjes in het pannetje erbij.
Laat een paar minuten stoven en blus af met de Chardonnay. Het is nu de bedoeling dat de wijn helemaal inkookt totdat bijna alle smaak in de ui, knoflook, citroen en kruiden is getrokken. Als je nog ongeveer 1 a 2 centimeter vocht over hebt doe je de room erbij. Roer even en voeg roomboter bij de saus, laat smelten en roer weer.
Leg de zalm in een ovenschaal, leg er 2 plakjes citroen naast/op en druppel er wat olijfolie en citroensap overheen. Strooi versgemalen peper en kruidenzout over de zalm, voor een lekker korstje! Zet +/- 18 minuten in de voorverwarmde oven. Dan krijg je gegarandeerd een perfect gegaarde (rosé) zalm.
Meten = weten gebruik een digitale over thermometer, als de zalm een kern temperatuur van 50 graden heeft is hij perfect.
Laat de saus in 15-20 minuten langzaam en op middelhoog vuur inkoken tot je een heerlijke dikke citroen beurre blanc hebt gekregen. De uien worden zoet. Blijf proeven en breng op smaak met wat versgemalen peper en eventueel wat zout.
Schil nu de asperges en snijd 1,5 cm van de onderkant af en gooi weg. (of maak er lekkere aspergesoep van).
Zet een pan met water op voeg hier een theelepel Herbamare Kruidenzout aan toe en kook de asperges gaar in ongeveer 8-12 minuten. Dit hangt van de dikte af.
Pak een kookpannetje en breng aan de kook, doe er een theelepel zout bij. Hierdoor wordt de pasta lekkerder! Pak de lasagne bladeren en doe er 1 per persoon in. Na ongeveer 6-7 minuten is de pasta beetgaar.
Nu alles gaar en klaar is kan je, je bord gaan opmaken. Leg per persoon 3-4 asperges op het bord, leg daar een lasagne blad losjes overheen, schenk de saus erover en verdeel de geplukte zalm daar weer overheen. Verdeel als laatste nog wat verse cress/kruiden over het gerecht.