Melanzane alla parmigiana uit The Lemon Kitchen Sicilië
Als het aan mijn vriend zou liggen, zette ik dit gerecht elke week op tafel! Melanzane alla parmigiana een Siciliaans verwen gerecht. Ook heerlijk tijdens de feestdagen.
Gang anti pasti, Bijgerecht, Voorgerecht
Keuken Italiaans, Italiaans - Siciliaans
Trefwoord aubergine, aubergine recepten, Italiaanse recepten, melanzane alla parmigiana, Siciliaanse recepten, the lemon kitchen sicilië, tomaten salade
Als je wilt kan je eerst de tomatensaus zelf maken (zie kookboek). Snijd de aubergines overdwars in plakken van een halve centimeter, zet minimaal 1 uur tot een hele nacht in het zout.
Leg de plakken aubergine naast elkaar in een vergiet. Als alle aubergines in het vergiet liggen, leg je er iets zwaars op zoals een sixpack water. Zet het vergiet in een bak en laat uitlekken. Dep even droog.
Fruit de gesneden knoflook in de pan met olijfolie. Als de knoflook iets verkleurt, doe je de tomatensaus en 1 theele- pel suiker erbij. Laat de saus 5 minuten inkoken. Proef de saus en breng op smaak met zwarte peper. Voeg de helft van de basilicum op het laatste moment toe. Draai het vuur uit. Je hebt geen extra zout nodig omdat de aubergine al gezou- ten is.Bak de schijven aubergine in een ruime hoeveelheid olijfolie tot ze bruin kleuren. Leg ze op een bord.
Verwarm de oven voor op 165 °c.
Eiersaus
Klop het ei los met 1 eetlepel citroensap en klop er 2 eet- lepels van de rode saus door. Voeg de helft van de geraspte Parmezaanse kaas toe. Giet een laag rode saus in een ovenschaal en leg de aubergine naast elkaar in de schaal. Verdeel de eiersaus over de auberginelaag en leg daarop wat mozzarella. Lepel er dan de tomatensaus overheen.
Maak een nieuwe laag met aubergine. Leg er opnieuw een laag mozzarella op en lepel eiersaus erover. Bouw zo lagen tot alles op is en verdeel de overige tomatensaus over de auberginetorentjes. Meng de rest van de Parmezaanse kaas met de zeste en verdeel dit eroverheen.
Oven
Zet de ovenschaal 1-1,5 uur in de oven, zodat de aubergine karamelliseert, boterzacht en zoet wordt. Haal uit de oven en garneer met de rest van de basilicum. Strooi er voor de liefhebber wat citroenrasp overheen.Smakelijk!