Was de citroen en courgette even met stromend water af en rasp de schil van de citroen, zet dit nog even apart.
Schil de rode uien en snijd ze met een mandoline in fijne ringetjes. Pak een klein pannetje en doe hier een klein beetje olijfolie in en sap van een 1/2 citroen. Smoor de rode uien ongeveer 15 minuten op laag vuur.
Snijd de courgette met een mandoline of spiraal snijder in dunne reepjes en de prei in hele dunne ringetjes. Bewaar 1/3 van de prei en zet apart. Pak een anti aanbak pan en doe er olijfolie in, bak nu in een paar minuten de courgette slierten en de prei, zodat ze iets gaan verkleuren en dus allebei een lekkere karamel smaak krijgen. Breng de courgette op smaak met een snuf zout en peper.
Doe zure room/ creme fraîche bij de gesmoorde uien, roer even en doe van de helft van de zalm er ook bij. Roer de saus even kort door. Knijp de andere helft van de citroen uit en roer ook wat citroen rasp (zeste) naar smaak door de saus. Proef even en breng op smaak met wat peper. Zout heb je niet nodig omdat de zalm al zout genoeg is.
Pel de avocado en snijd in dunne plakken. Roer dit op het laatste moment door de courgetti met zalm. Deze salade kan je lauwwarm serveren.
Pak een grote schaal en doe daar de courgette en prei in, verdeel daarop de roomsaus met zalm en gesmoorde uien, leg de rauwe prei erboven op en strooi nog wat verse munt en citroenrasp (zeste) over de courgetti met zalm. Je kan er ook voor keizen om alles net voor het serveren te mengen.