Surinaamse roti kip met kousenband, ei en zure komkommer
Een heel erg lekker éénpans gerecht dat je goed een dag van te voren ken maken of een dag later ook nog van kan genieten. Deze Surinaamse roti kip met boontjes, ei en zure komkommer is heerlijk om met het gezin van te genietn.
0,5-1kgkipfilet, kippenpoten en/of kippendijbij de poelier, de slager of biologisch
1/2stHabanero of madame Jeanette pepertje
4stroti platen aardappel of erwten
3eetlepelsmassala
sap van 1/2 biologische citroenzo blijft je kip mals en ‘was je de kip’
50gtomatenpuree
2knoflooktenenfijn gehakt
1witte uifijn gesneden
zonnebloemolie
4steieren
400gkouseband of boontjes
1 tlkorianderzaad
1 tlzwarte peper
1 tltlkurkuma
1 tlkomijnzaad
1eetlepelKruidenzout of zoutoptioneel
Instructies
Maak eerst (het lekkerste is een dag van te voren) de zure komkommer. Bekijk hier het ingemaakte komkommer salade recept. Tip er een paar pimentkorrels bij.
Maak de kip indien nodig even schoon en verwijder harde of gekleurde stukjes. Niks zo vervelend als een spiertje of een vervelend stukje in het vlees. Smeer de kip even in met sap van een halve citroen. De Surinamers 'wassen/reinigen' hun kip op deze manier. Daarnaast maakt het de kip ook malser.
Snijd vervolgens de kip in langwerpige grove stukken. Kook ondertussen in een kleine pan de eieren ongeveer 7 minuten en laat ze schrikken in koud water.
Zet een diepe anti aanbak pan op middelhoog vuur en doe hier een flinke scheut zonnebloemolie in met zwarte peper, masala poeder, korianderzaad, komijn poeder, fijngesneden knoflook en ui bij. Fruit alles aan en roer even zodat alle smaken vrijkomen. Roer nu de tomatenpuree erdoorheen.
Doe nu ook de kip in de pan erbij en bak aan alle kanten licht-bruin. Als de kip verkleurd doe er dan een scheut van het gekookte water bij en laat het geheel sudderen. Roer tussendoor.
Schil de aardappels en snijd ze in blokjes van 2 bij 2 centimeter en doe ze in de pan erbij. Pak een maatbeker en doe hier een halve liter gekookt water in roer er 1 eetlepel kruidenzout doorheen. Giet de 'zelfgemaakte' bouillon in de pan erbij en laat alles even een half uur sudderen.
Pel de eieren en doe die in zijn geheel bij de saus. Proef de saus en als je zout mist kan je er 1 klein maggi blokje in doen of je kan er altijd nog wat kruidenzout aan toevoegen, maar let er wel op dat de saus na verloop van tijd inkookt en dus versterkt van smaak.
Snijd de kousenband in gelijke stukken van 3-4 centimeter lengte en doe ze de laatste 15 minuten nog in pan met kip erbij en laat ze langzaam zacht worden en garen.
Roer even alles door en doe voor de pittige liefhebber een klein beetje fijn gesneden Madame Jeanette peper bij. Pas op met de hoeveelheid zeker als kinderen mee eten.
Verwarm de roti platen in een pan of in de oven en serveer bij kip ingemaakte komkommers.