Flammkuchen met rosé zalm, courgette & citroen BBQ
Een lekker, makkelijk en gezond gerecht voor het hele gezin. Flammkuchen met zalm, courgette en citroen is een heerlijk voorgerecht of licht hoofdgerecht.
Gang Hoofdgerecht of lunch, Voorgerecht
Keuken Italiaans
Trefwoord BBQ recepten, big green egg recepten, biologische citroen, flammkuchen recepten, grillen of bbq, oven recepten, pizza
Verwarm de BBQ voor rond 180 graden. Leg het cederhouten plankje minimaal 1 uur in water, zodat het niet verbrand.
Snijd de courgette met een mandoline (als je die hebt) in dunne ronde plakjes. Strooi 1 theelelepel Herbamare kruidenzout over de courgette. Was de biologische citroen even af met koud water en snijd ook een halve citroen met een mandoline in dunne plakjes.
Leg de zalm met de huid op het ceder houten plankje. Strooi 1 theelepel kruidenzout over de zalm. Tip: lekker als je de zalm lakt met (port)stroop. Verdeel er een paar citroenplakjes op. Prik de D.O.T. (als je die hebt) in de zalm. Heb je dit niet gebruik dan een Thermometer om de kerntemperatuur af en toe te meten. Als de zalm 45-50 graden bereikt heeft kan je hem het beste eraf halen. Verwarm de BBQ nu naar 250-260 graden. Leg de (pizza) steen op de BBQ.
Smeer de flammkuchen in met olijfolie, gebruik hiervoor een kwastje. Leg de dunne courgette plakjes naast elkaar als een soort waaier op de flammkuchen. Verdeel per flammkuchen een paar citroen plakjes. Leg de flammkuchen op de voorverwarmde (pizza) steen en haal ervan af als de buitenranden iets verkleuren de flammkuchen krokant is geworden.
Maak ondertussen de pesto. Je kan er ook voor kiezen om pesto uit het versschap van de supermarkt te gebruiken.
Haal de flammkuchen van de (pizza) steen af en pluk de rosé gegaarde zalm over de flammkuchen. Druppel er wat pesto overheen en strooi er nog wat tuinkers, peper en een snufje zout over. Smakelijk!
Tip: heb je geen BBQ leg dan de zalm met huid naar beneden in een ovenschaal en zet de oven voor een kern temperatuur van 50 graden. Zet de oven relatief laag op ongeveer 165 graden. Je kan een Thermapen gebruiken om de kerntemperatuur (45-50) te meten. De zalm gaart altijd nog even door. Tip: heb je geen (pizza) steen, leg dan de flammkuchen op een bakpapiertje (op het rooster) in de oven.