Snijd het stokbrood in hele dunne plakjes en leg ze naast elkaar op bakpapier in de oven. Haal ze na ongeveer 8-10 minuten eruit als ze goudbruin en krokant geworden zijn.
Haal het staartje van de haring af en snijd het in kleine blokjes van ongeveer ½ bij ½ centimeter. Doe dit in een bak.
Snipper de sjalot, snijd de zeekraal in kleine plakjes en de augurkjes in hele blokjes. Doe dit bij de haring en pak een handrasp of een zesteur en rasp ⅔ van de citroen af en doe bij de rest. Pak een lepel grove mosterd en roer het geheel door. Pluk wat verse dille en roer er doorheen. Proef de tartaar even en breng op smaak met eventueel wat peper en/of citroensap.
Haal het vruchtvlees uit de avocado en meng met 2 el citroensap. Breng op smaak met een snuf salt flakes en peper. Gebruik een vork of een staafmixer om er een gladde spread van te maken.
Pak de voorgerecht borden en verdeel hier een eetlepel avocado spread overheen. Leg in het midden van het bord een steekring. Schep de haringtartaar met een lepel in de steekring en duw het even aan. Verdeel de hoeveelheid over het aantel personen dat er zijn en hoe groot de steekring is.
Haal de steekring er voorzichtig af en zo heb je een mooi rond tartaartje gekregen. Druppel er wat olijfolie overheen en versier met citroenzeste krulletjes en verse dille..