Zomerse citroen risotto met rode garnalen & asperges
Deze ultieme zomer comfort food is waanzinnig lekker! Een zonnetje op je bord. Maak dez zomersse citroenrisotto met rode garnalen, asperges en doperwten.
Optioneel: cookstove of een kamado BBQ (Big Green Egg)
Handrasp (citroenzeste & kaas)
spatel
Citruspers (of gebruik je hand)
Ingrediënten
250arborio risotto rijst
1biologische citroen
300 gbiologische diepvries doperwten
250gbiologische witte asperges
1stknoflookteen
olijfolie
8-10stgrote (rode) garnalen visboer of groothandel
Bouillion
8-10saffraan draadjes
1tlsalt flakes
1lwater
2stverse rozemarijn takjes
1/2wijnglaswitte wijn
Instructies
Schil de asperges en snijd 1 centimeter van de onderkant af. Snijd ze in gelijke stukken van ongeveer 1-2 centimeter.
Snipper een uitje en hak de knoflook fijn. Houd dit apart.
Haal de biologische doperwten uit de vriezer en laat ze ontdooien.
Bouillon
Zet de waterkoker aan met 1 liter water. Pak een maatbeker en doe hier het gekookte water in. Voeg hieraan toe: 2 rozemarijn takjes, 1 tl salt flakes of fleur de sel, 1 citroenschil en saffraan. Deze bouillon ga je gebruiken voor de risotto. Doe alvast de asperge stukjes hierbij en roer even. Zo geef je de zelfgemaakte bouillon nog meer smaak en garen de asperges rustig.
Risotto
Zet eerst een anti-aanbakpan of gietijzeren pan op het vuur en doe hier wat olijfolie in. Als de olie heet genoeg is voeg je de fijngehakte knoflook en sjalotjes toe. Doe ook de zeste (rasp) van 1 citroen erbij. Doe nu ook de risotto rijst erbij. De korrel gaat op deze manier namelijk open staan.
Na 2 minuten roeren blus je de risotto rijst af met een 1/2 glas witte wijn. Wanneer de wijn bijna is ingekookt doe je telkens een scheut bouillon bij de risotto. Blijf roeren totdat de rijst bijna gaar is.
Doe alle asperge stukjes bij de risotto. Maak je geen zorgen wanneer de risotto een beetje aan de bodem van de pan blijft vastplakken. Roer het gewoon voorzichtig los en voeg nog wat (overgebleven) bouillon toe.
Breng de risotto op smaak met peper en citroensap (minimaal 2 el).
Tip: de risotto mag lekker smeuïg zijn en nog een bite hebben.
Garnalen
Als de risotto beetgaar is schenk je er nog een klein beetje van de bouillon bij. Pel de rode garnalen en doe ze rauw bij de risotto, roer ze een paar minuten door de risotto. Garnalen hebben maar heel kort nodig om te garen. Ze zijn zelfs rauw heerlijk om te eten.
Verwarm ondertussen de doperwten met een scheutje water, olijfolie, sap van een 1/2 citroen en peper en zout. Serveer in een schaaltje bij de citroen risotto.
Notities
Tip: wil je deze zomerse risotto extra 'creamy' maken? Rasp er dan nog wat Pecorino of Parmezaanse kaas doorheen.