Thermapen, D.O.T. (vlees thermometer, het liefste digitaal)
Kwastje
Ingrediënten
800granmprocureur/varkensnek
3st sjalotjes
1venkel
1gele of groene courgette
Tuinkers
4-5elErnesto Portstrooprode variant (wit kan ook)
Knoflook Kruiden & Citroen Rub
5gverse tijm
1biologische citroenzeste
20gknoflookpoeder
25gbruine basterdsuiker
25gpaprikapoeder
10ggrof zeezout
5gchili flakes
5ggrove zwarte peper
Instructies
Haal de procureur 1 uur van te voren uit de koelkast en maak eerst de knoflook rub.
Pak een weckpot en doe hier alle kruiden, specerijen en zeste van 1 citroen in. Roer alles door elkaar. Je hebt nu natuurlijk veel te veel rub, maar die kan je de gehele zomer nog gebruiken. Zorg ervoor dat je het goed afsluit in een weckpot.
Verwarm nu de Big Green Egg naar ongeveer 170-190 graden en leg gelijk ook de houtsnippers er op en als de meeste rook weg is zet je de conveggtor er op. Laat de BBQ nu langzaam afkoelen tot ongeveer 130 graden.
Pak de procureur en (optie: lak eerst het vlees met de portstroop) bedek rijkelijk met de zelfgemaakte rub. Snijd de sjalotjes in de lengte doormidden en laat het schilletje eraan. Prik ze zoals je op de foto ziet in de procureur. De smaak van de sjalotjes trekt er langzaam in.
Leg de procureur op het rooster en prik de Smoke, D.O.T. (of een vlees thermometer) in het vlees tot ongeveer het midden. Stel de kerntemperatuur in op 72 graden. Dit zal ongeveer 1,5 - 2 uur duren. Tip: Doe de deksel van de Big Green Egg dicht. Je kan de Thermapen gebruiken om de temperatuur van het gehele stuk vlees te meten. Leg de laatste paar minuten een gehalveerde citroen met de platte kant op het rooster.
Als het alarm afgaat haal je het vlees van de EGG/BBQ af en laat het even 15 minuten rusten.
Snijd ondertussen de venkel en courgette verticaal in dunne plakken van ongeveer 1/2 cm. Pak een kwastje en smeer ze aan beiden kanten in met de portstroop. Grill de groenten redelijk kort aan beiden kante totdat ze beetgaar zijn.
Snijd van de procureur dan dunne plakken van en serveer bijvoorbeeld met wat gegrilde groenten. Knijp de gegrilde citroen uit over het vlees voor extra veel smaak!
Serveer de gegrilde groenten samen met het vlees en druppel er nog wat van de portstoop overheen. Naar smaak nog wat verse tuinkers en salt flakes.