3elextra vierge olijfolietip: El ouazzania van Tagine
1zoete aardappel
4wortels
1courgette
1gele paprika
halve tomaat
verse doperwten2 handjes
1elgele rozijnen
20stgroene olijven zonder pit
Benodigde kruiden:
Raselhanout
Zwarte peper
Rode paprikapoeder
Komijn
5stSnufje saffraan
Verse peterselie
Instructies
Vis marineren: minimaal15 min van tevoren.
Leg de kabeljauw in een schaaltje met Raselhanout/zwarte peper klein scheutje olijfolie en uitgeperste knoflook.
Ondertussen kun je de groenten voorbereiden. Schil de zoeteaardappel en snijd hem in grove plakjes.
Snijd de courgette in grove plakjes. Snijd de wortels in grove plakjes of reepjes. Snijd de paprika in grove stukjes of reepjes. Snijd de tomaat in grove stukken
Snijd 3 dunne plakjes citroen de andere helft houd je over om uit te knijpen over het gerecht.
Hak de peterselie fijn (hoeveelheid naar keuze)
Tagine bereiding:
Zet de Tagine op een laag vuurtje en verwarm hierin een flinke scheut olijfolie.
Bedek de bodem met stukjes fijngesneden knoflook en ui. Bedek de eerste laag met grove stukjes zoeteaardappel. De tweede laag bedek je met grove stukjes of reepjes wortel vervolgens begin aan de 3e laag. Voeg de grove stukjes courgette toe. Het is tijd om de eerste lagen op smaak te brengen d.m.v. de juiste kruiden te gebruiken. Voeg van iedere kruiden 1,5el toe: raselhanout/zwarte peper/komijn/rodepaprikapoeder.
Begin aan de vierde laag: Voeg de reepjes gele paprika toe en de 4 stukjes tomaat.
Strooi 2 handjes verse doperwten over het gerecht, gebruik nogmaals naar wens van iedere kruid 1 el en voeg een lepeltje saffraan toe.
Leg de gemarineerde kabeljauw filet bovenop. Voeg 3 dun gesneden citroen plakjes toe, voeg de groene olijven toe. Sluit af met fijn gesneden peterselie.
Vervanging voor zout: Knijp het laatste restjes van de biologische citroen uit over het hele gerecht voor extra intense smaken.
Voeg van iedere kruiden nogmaals 1 el (afgestreken) toe om het gerecht extra smaakvol af te sluiten.
Laat ongeveer 40-45 min op laag vuur pruttelen. Let erop dat het niet aankoekt.