Zet eerst een sauspan op middelhoog vuur. Doe er wat olie in en fruit de fijngehakte knoflook even aan. Snijd de cherrytomaten in zo klein mogelijke blokjes en doe samen met 1 tl Herbamare Kruidenzout bij de knoflook in de pan. Doe na een paar minuten de rode curry erbij en verhit nog een paar minuten. Op deze manier komen alle geuren en smaken van de curry pasta vrij.
Roer de pittige rode curry even door en doe nu ook de laos, gember (geschild), citroenblad in de pan erbij. Pak het citroengras en kneus de stengel even (breek of knak) doe erbij. Schenk de kokosmelk en sap van een halve citroen ook erbij en roer even. Zet een deksel erop en laat minimaal 15 minuten even stoven.
Snijd het tofu blok in grote gelijk stukken van ongeveer 2 bij 2 centimeter en doe bij de saus. Pak de kouseband en snijd in gelijke stukken van ongeveer 2 centimeter lang. Kook de kouseband in 8 minuten beetgaar in gezouten water met 1/2 tl Herbamare Kruidenzout. Je kan er voor kiezen om de kouseband los te serveren of op het laatste door de saus te roeren.
Pak een steelpannetje en doe hier de basmati of pandang rijst in. Kook zoals op de verpakking staat.
Snijd ongeveer 10 Thaise basilicumblaadjes in dunne reepjes en roer de helft even door de saus. Het is een aanrader om nog wat verse Thais basilicumblaadjes over het gerecht te strooien.
Gebruik een kaasschaaf of een mandoline om de komkommer (met schil) zo dun mogelijk te snijden. Meng met 1 el citroensap, 1 el olijfolie met een snuf zout en serveer als 'blusser' bij de Thaise rode curry.
Voor de pittige liefhebber. Doe dun gesneden verse rode en groene rawit pepertjes (zonder pitjes) met 1 el vissaus en een snuf suiker, 1 tl citroensap in een bakje en roer even.
Pak een schaal en doe hier de saus op, serveer de rijst en de kouseband erbij.