Zet een sauspan op middelhoog vuur. Doe er wat olie in en fruit de fijngehakte knoflook samen even aan. Snijd de vlees of cherrytomaten in zo klein mogelijke blokjes en doe bij de knoflook in de pan. Doe na een paar minuten de Panang curry erbij en verhit een paar minuten. Op deze manier komen alle geuren en smaken van de curry vrij. Je kan ervoor kiezen om de helft van de pepertjes door de saus te roeren, let op: dit kan erg pittig worden.
Roer de curry even door en doe nu ook de laos, gember (geschild), citroenblad in de pan erbij. Pak het citroengras en kneus de stengel even (breek of knak), voeg deze vervolgens toe aan de rest in de pan. Schenk de kokosmelk erbij en roer even. Zet een deksel erop en laat minimaal 15 minuten even stoven. Rasp de citroen doe dit in de saus erbij, knijp na 15 minuten een halve limoen/citroen uit en roer de saus nogmaals.
Snijd het tofu blok in grote gelijk stukken van ongeveer 2 bij 2 centimeter en doe bij de saus. Pak de kouseband en snijd in gelijke stukken van ongeveer 2 centimeter lang. Kook de kouseband beetgaar in gezouten water in +/- 10 minuten. Je kan er voor kiezen om de kouseband los te serveren of op het laatste door de saus te roeren.
Omdat deze rijst al voorgekookt is heb je maar een paar minuten nodig. Pak een steelpannetje en doe hier een paar eetlepels water in en één eetlepel citroensap. De voorgekookte rijst hoef je nu alleen maar te verwarmen.
Snijd ongeveer 10 Thaise basilicumblaadjes in dunne reepjes en roer de helft even door de saus. Het is een aanrader om nog wat verse Thais basilicumblaadjes over het gerecht te strooien.
Pak een schaal en doe hier de saus op, serveer de Tilda rijst en de kouseband erbij. Voor de liefhebber is nog wat dun gesneden verse peper en een schijfje citroen lekker voor erbij.
Snijd de pepertjes in hele dunne ringetjes en serveer voor de pittige liefhebber bij de saus.