Plaats de snelkookpan of diepe pan op middelhoog vuur en verhit wat olijfolie toe. Zodra de olie heet genoeg is bak je hierin 4 hele knoflooktenen en uien. Voeg hier citroenrasp van een halve citroen aan toe. Breek een bosje peterselie en voeg het stuk met de bladeren toe. Snijd de tomaten en rasp ze boven de pan, als een soort tomatenpasta. Roer even goed en laat het voor een paar minuten sudderen.
Snijd de aardappel in dunne plakken en leg het op de soep. Schenk de visbouillon over de aardappels en voeg daarna ongeveer een glas wijn toe. Roer het geheel.
Voeg de hele rivierkreeftjes aan de soep toe en laat voor 30 minuten sudderen met de deksel erop.
Snijd de witvis in grote stukken en voeg dit na 30 minuten aan de soep toe. Gaar de witvis ongeveer 5 tot 8 minuten in de soep met de deksel op de pan. (De gaartijd hangt af van de soort vis)
Saffraan mayonaise
Mix 1 heel ei met een staafmixer. Voeg vervolgens 1 fijngehakte knoflook en 1 tl saffraan toe. Meng het geheel goed met elkaar.
Voeg langzaam de zonnebloemolie toe. Na 1 á 2 minuten ontstaat er een binding en wordt het mengsel wat dikker.
Breng de mayonaise als laatst verder op smaak met wat citroensap, citroenrasp, peper en zout.
Notities
Deze geweldige vissoep is bij het gebruiken van een snelkookpan super snel klaar. Voor de mensen die liever niet te lang in de keuken willen staan is dit echt mega handig. Wil jij ook een snelkookpan? Ga dan naar de Kookpunt website!Tip: Heb je geen zin om een saffraan mayonaise te maken? Geen probleem! Zonder de mayonaise is de soep ook lekker.Ben je gek op soep met een scheutje alcohol? Maak dan eens frisse uiensoep met cognac en veel kaas.