Stoofvlees met krokante friet en frisse citroenmayonaise
Auteur Jadis Schreuder
Equipment
braad-stoofpan (Le Creuset)
handrasp (om de citroenschil te raspen)
Staafmixer of Magimix
handpers
Ingrediënten
500gramIerse runderlappenAlbert Heijn
1/2flesje speciaal biervoor extra smaak!
2plakken peperkoek/kruidkoek
3winterpenen of wortels
200mlrunderboullion
3laurierbladeren
sap & rasp van een 1 biologische citroen
4uienin ringen
2kleine knoflooktenenfijngehakt
50grambakboter of roomboter
500gramoven friet met schil
Snelle citroenmayonaise
1ei
200mlzonnebloemolie
sap & rasp van een 1/2 Biologische citroen (Albert Heijn of groenteboer
peper/zout
Instructies
Laat de runderrib lappen op kamertemperatuur komen en snij het in kleine stukken van 2 bij 2 centimeter.
Bestrooi met wat zout en peper en citroensap en zest. Laat 30 gram boter smelten en bak het vlees rondom aan tot dat het bruin is.
Bak de uien, citroenrasp en knoflook even mee. Snijd de de wortel in dunne rondjes en voeg toe.
Als de ui wat zachter en verkleurd is voeg je daarna de bouillon, het speciaal biertje en de laurierbladeren toe. Breek de kruidkoek in kleine stukken en roer het geheel door. Leg de deksel op de pan en zet de braadpan op een laag en klein pitje, op een laag vuurtje. Laat dit zeker 2,5 a 3 uur staan. Tussendoor wel even roeren (anders koekt het aan), ruiken en natuurlijk proeven!
Frietjes
Maak nu de frietjes zoals op de verpakking staat en zorg ervoor dat ze super krokant zijn!
Als laatste mix één ei, citroenzest (rasp) en wat citroensap totdat het goed gemengd is. Voeg vervolgens langzaam de olie toe en blijf goed mixen tot het een stevig mengsel wordt (geef niet te snel op). Breng op smaak met zout en peper!