Een superlekker gerecht om in het najaar of bijvoorbeeld met de feestdagen te maken. Coq au vin is een stoofgerecht waarbij de kip gaart in de wijn samen met groenten en smaakmakers. Lekker met tafelzuur.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Frans
Trefwoord gerechten met citroen recepten met citroen, gerechten met kip, Italiaans stoofvlees, kerst recepten, kip recepten
2 eetlepelsgeconcentreerde tomaten puree*biologisch of van Mutti
1stukstokbrood *Frans of zuurdesem
Instructies
Snijd als eerste 1 sjalotje heel fijn, de rest snijd je in mooie langwerpige stukken. Deze worden heerlijk zoet door het stoven.
Snijd de knoflook in grove stukken. Pak de kipfilet en kijk even of er nog stukjes zijn die je er liever niet in hebt zitten (vet, spiertjes dergelijke).
Pak de citroen en gebruik een dunschiller om er 3 citroenzeste plakjes er af te halen (gebruik als smaakmaker). Zorg ervoor dat het witte gedeelte er niet aan zit, dit geeft een bittere smaak af.
Snijd de bacon in kleine stukjes en zet een grote anti aanbak pan op middelhoog vuur doe hier de bacon, kipfilet, sjalotjes, knoflook en citroenzeste plakjes in. Zo krijgt het een mooie verkleuring.
Pak de paddenstoelen en verwijder het mogelijk aanwezige aarde en pluk ze in grove stukken en doe in de pan erbij.
Laat 5-8 minuten even dichtschroeien.
Doe alles in een gietijzeren stoofpan of een crockpot. Blus af met de rode wijn en roer even.
Schil de wortel en pastinaak en snijd ze in dunne blokjes en doe bij de rest. Doe als laatste nog de laurier, verse rozemarijn, 2 eetlepels citroensap, dun gesneden augurk en de hele zilveruitjes. Doe de kippenbouillon erbij.
Laat nu minimaal 2-3 uur stoven.
Roer af en toe en doe er 1 eetlepel roomboter en 2 eetlepels geconcentreerde tomatenpuree bij. Roet het geheel en als er nog te veel vocht is, haal je de deksel er af en laat je de saus wat dikker worden.
Serveertip: snijd stokbrood in dunne plakken en smeer in met een klein beetje olijfolie, snijd 1 knoflook teen doormidden en wrijf over de crostii's heen. Rooster ze 8-10 minuten in de oven.