een weckpot of een pot die goed afsluitbaar is, waar minimaal 3 liter water in kan
Een stuk stof (theedoek, t-shirt, etc), die om de mond van de glazen pot past
Elastiek of touwtje, die om de mond van de glazen pot past
citruspers
Ingrediënten
1stuksbiologische citroen
3literwater*bron water aan te raden
120grambiologische rietsuikervermijd dus geraffineerde suikers of kunstmatige zoetstoffen
16gramof 8 zakjes biologische groene theegebruik thee van de theeplant, zoals Ceylon, Engelse blend, Oolong of Sencha. Geen kruidenthee zoals rooibos.
1stuks1 kombucha-zwam of SCOBY* *Te koop bij Ekoplaza en in Utrecht bij Broei (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast ter grootte van een bierviltje )
300ml300 ml kombucha startersvloeistof (zit vaak bij de SCOBY wanneer je die aanschaft)
Instructies
Kook het water. Schenk het in een grote (thee) pot met de groene theebladeren en laat het een kwartier trekken. Zeef de thee en zorg dat er geen restjes theeblad achter blijven. Schenk het in de weckpot. Doe hier citroenzeste van 1 citroen bij (gebruik hiervoor een handrasp).
Wacht tot de thee lauw geworden is. Roer er dan de suiker doorheen, tot die helemaal opgelost is. Voeg, als de thee bijna is afgekoeld, de kombucha-zwam toe.
Giet nu ook de kombucha in de weckpot. Het zuur van de kombucha geeft een boost aan je bacteriecultuur, en zorgt er ook voor dat ongewenste bacteriën minder kans krijgen om zich te vermenigvuldigen.
Leg een schone en witte (thee) doek (het liefste zonder kleur) op de weckpot en maak die vast met het elastiek. Hiermee voorkom je dus schimmels. Zet de pot nu zonder deksel weg op een donkere plek op kamertemperatuur. Aan te raden om de kombucha in een open ruimte te zetten.
Wacht nu 10 dagen. Het fermentatieproces zorgt ervoor dat de suiker langzaam wordt omgezet. Het doel is om te wachten tot de meeste suikers verdwenen zijn, en de drank lekker verfrissend & zoetzuur geworden is. Hoe snel dat gaat, hangt onder andere af van de temperatuur, het licht en soms andere factoren af.
Na geduldig wachten
Na ongeveer 10 - 14 dagen kan je even controleren of je kombucha klaar is. Dat kan je doen door de zuurgraad te meten met een pH-strip. Wist je dat de PH van de biologische citroen uit Sicilie ook zo rond deze getallen ligt? Deze strip of meters bestel je online voor een paar euro.
Is de PH (zuurtegraad) tussen de 3 en 4? Dan is je kombucha klaar. Heb je nou geen meter, dan zou je kunnen kijken of je de kombucha kan proeven en zo dus bekijken of de suiker is omgezet.
Ben je tevreden over de smaak, haal dan de kombucha-zwam uit de pot en giet de kombucha door een zeef over in beugelflessen (je kan hier ook een trechter voor gebruiken dan weet je zeker dat je alles in de fles giet). Sluit vervolgens de flessen goed af.
Laat de kombucha nog een paar dagen ongeopend in de beugelfles zitten. Er vindt nu nog een nagisting plaats, die de smaak verbetert en waarbij er koolzuur (extra lekker!) en heel klein beetje alcohol in de kombucha komt. Een lichte bubbel vind ik heerlijk!
Als de kombucha klaar is, kun je de drank in de koelkast bewaren. Met een liter kombucha kun je een hele tijd vooruit. Je drinkt er gemiddeld maar 1 glas per dag van.
ZERO WASTE
Omdat het zonde is om de zwam weg te gooien als je er makkelijk nog een batch van kan maken. Is de makkelijkste manier om dat te doen, om gelijk te beginnen met het maken van nieuwe kombucha. Tegen de tijd dat je eerste batch op is, zou je tweede alweer klaar moeten zijn. Wellicht vind je het nu leuk om met de smaak te variëren? Voeg bijvoorbeeld eens een pepertje of wat verse kruiden toe!