600gramkwalitatief rundergehaktnatuurlijk van de slager
knoflook teentjefijn gehakt
1biologische citroen
verse basilicum en andere verse kruidenhandje vol
theelepellemon pepperonline of bij de groothandel(anders gewoon verse peper)
Nodig
handrasp
Big Green Egg of BBQ
Instructies
Meng als eerste het gehakt met de fijngehakte knoflook, rasp van 1 citroen en fijngehakte basilicum en andere verse kruiden die je mogelijk in huis hebt. Meng vervolgens het geheel met de hand.
Breng vervolgens op smaak met wat zout en (lemon)peper en maak er bolletjes van en druk vervolgens samen. Maak er vervolgens en platte hamburger van.
Verhit de Big Green Egg tot ongeveer 180-190 graden en leg de Thermapen alvast klaar. Heb je een roestvrijstalen rooster leg deze er dan op. De hamburgers komen hier nog veel lekkerder van af.
Omdat het gehakt vrij vet is hoef je vervolgens op de EGG of BBQ geen olie of dergelijke te gebruiken. Leg de hamburgers naast elkaar op het rooster en snijd ook de geraspte citroen doormidden en rooster de laatste paar minuten mee.
Een ideale kerntemperatuur van mijn hamburger is: +/- 53 graden. Van mij mag hij nog wel een beetje rosé zijn. Tip haal de burgers er iets eerder vanaf, als je niet wil dat hij verder doorgaard.
Zorg als laatste ervoor dat het een mooie garing krijgt. Smakelijk!