1kgaardappels zoals *Frieslanders of andere Zeeuwse aardappels
1hele knoflookbol
2eetlepelsolijfolie
2theelepelskruidenzout (ongeveer 8 gram)
Instructies
Pak de aardappels en schil ze. Was ze even en snijd ze in gelijke stukken van ongeveer 2 bij 2 centimeter.
Rasp nu eerst de hele citroen en bewaar dit voor de kip. Snijd vervolgens de citroen doormidden en knijp geheel uit (zonder de pitjes) over de aardappels. Snijd de knoflook bol doormidden en doe met schil en al erbij. Voeg de theelepel kruidenzout toe, hussel even en zet de aardappels (bedekt) minimaal 2 uur van te voren in de koelkast. Zo trekt het citroensap goed in de aardappels en heb je een watertandend lekker effect!
Pak nu een bakje en doe hier een theelepel kruidenzout in, de Jerk chicken marinade, zest van 1 citroen en 1 eetlepel olie. Meng even en doe de hele kip en de kippenpoten in een schaal. Smeer goed in met het kruidenmengsel en zet afgedekt in de koelkast.Ik raad je aan om ook de kip minimaal 2 uur van te voren te marineren, dit kan overigens ook al een dag van te voren.
Verwarm de EGG tot 180 - 200 graden, zet de conveggtor (dit is een oven techniek voor ‘indirect’ langzaam garen) en het rooster er op. Als de EGG warm genoeg pak je de gietijzeren schaal en de kippen standaard.
Pak de kip uit de koelkast en zet hem op de standaard in de gietijzeren schaal. Pak nu ook de aardappeltjes uit de koelkast, giet het water wat uit de aardappels is gekomen (dit komt door het zout) af en verdeel de aardappels rondom de kip. Voeg olie toe en hussel even.
Zet de gietijzeren schaal met de kip en aardappeltjes er in op het rooster, prik de digitale oventhermometer (als je die hebt) in de kippenborst (tot het midden). Sluit de EGG en stel deze thermometer in op 75 - 77 graden.
Heb je geen digitale oventhermometer? Gebruik dan een andere thermometer om na ongeveer 45 - 55 minuten te meten wat de kern temperatuur is van de kip.
Na ongeveer 1 a 1,5 uur zal de kip een krokant huidje hebben en een mooie garing hebben gekregen, zorg ervoor dat je ongeveer 20 minuten voordat de kip klaar is, je de asperges en paprika'sop het rooster er omheen legt.
Draai ze af en toe, omdat je een conveggtor gebruikt zullen de groenten niet snel te donker worden.
Heeft de kip de juiste garing, een krokant huidje. Zijn de aardappeltjes gaar en hebben de groente een lekkere rooksmaak hebben gekregen. Dan is het tijd om aan tafel te gaan!
Notities
Serveertip: super lekker met zelfgemaakte mayonaise en bijvoorbeeld wat appelcompote!