Waterproeverij in Chaudfontaine België

Waterproeverij in Chaudfontaine België

Afgelopen zomer hebben we voor het eerst kennisgemaakt met watersommelier Marielle Thiadens. Samen met Chaudfontaine stond ze te stralen in de felle zon op het Mister Goodiebag evenement met haar kennis over water. De vorige ontmoeting was afgelopen maart tijdens de persreis met Coca Cola Nederland naar Chaudfontaine.  Als je aan een proeverij denkt, denk je al snel aan iets eetbaars of een cocktail, maar een waterproeverij is misschien nog wel spannender! Marielle is een gepassioneerde sommelier die met liefde over allerlei watersoorten en de herkomst vertelt. We hebben uiteenlopende watersoorten geproefd waaronder het tafelwater van Madonna, bijzonder om te proeven!

Waterproeverij

Voor het diner in Chaudfontaine kregen we als eerste een waterproeverij. Watersommelier Marielle vertelt ons voor het proeven over de verschillende stoffen die de smaak aan het water geven. De manier van vertellen maakt dat het nog interessanter is en maakt het beter te begrijpen. 
Marielle vertelde dat de smaak van water mede wordt bepaald door koolzuur. Koolzuur zorgt er namelijk voor dat je een prikkeling op je tong voelt. Een laag mineraalgehalte maakt dat het water zacht smaakt. Veel kalk maakt de smaak dus juist hard. In Nederland zit er wel wat kalk in het water en daarom dus ook wat neutraler qua smaak. Natriumchloride zorgt weer voor de zoute smaak in het water. Magnesium en sulfiet geven het water juist weer een bittertje. De Ph- waarde (zuurtegraad) van het water maakt het zoeter of zuurder.
Bron- en mineraalwater

Marielle legt op een simpele manier uit wat het verschil is tussen bron- en mineraalwater. Mineraalwater wordt direct aan de bron afgevuld, moet voldoen aan strengere eisen en heeft een specifieke verhouding van mineralen. Water met een bepaalde combinatie en een gezondheidswerking wordt ook wel heilwater genoemd. Heilwater heeft namelijk een zeer hoge droogrest wat TDS genoemd wordt (total disolved solide), veel mineralen en heeft een sterke smaak. Het heeft vaak een jarenlange weg afgelegd door verschillende bodemlagen, hierdoor zijn er vele mineralen zoals magnesium en calium in het water opgelost. Bronwater is water wat niet direct bij de bron is afgevuld of gemengd is met een smaak en een extra toevoeging heeft.
Foodpairing

Tijdens het drie-gangen diner in Chaudfontaine kregen we de opdracht van Marielle om het juiste water te kiezen wat bij de gangen goed zou passen. Ze vertelde dat als je een licht voorgerecht hebt kan je het beste beginnen met bruisend water hierdoor krijg je nog meer trek om te gaan eten. Plat water daar in tegen zorgt er juist voor dat het zwaar op je maag kan vallen. Ze gaf als voorbeeld dat mensen die willen afvallen één glas water, net voor het eten moeten consumeren zodat ze minder behoefte hebben om een extra portie op te scheppen.
Het was een interessante proeverij en hebben weer wat geleerd! Helaas worden er in Nederland weinig watersoorten verkocht. Chaudfontaine is onze favoriet mede door de hoeveelheid mineralen en de lekkerste smaak.

Eén reactie

  1. Wat interessant! Ik heb er nooit bij stilgestaan dat er waterproeverijen bestaan. Ik denk dat meteen aan iets met alcohol… :’)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte