Vegetarische gyoza met sesamdip
vegetarische dumplings met sesamdip
Krokante vegetarische gyoza met sesam dip

Vegetarische gyoza met sesamdip

Als ik iets een lekkere snack of tussendoortje vind zijn het wel gyoza’s. Meestal bestel ik ze of ik haal ze bij de lokale toko. Maar ik kwam erachter dat het maken van vegetarische gyoza (dumplings) helemaal niet zo moeilijk is! Misschien wel nóg lekkerder omdat ze zo vers zijn. Hierbij gebruik ik onder andere de kwaliteits sauzen van Lima Food. Lima biedt al meer dan 65 jaar biologische, plantaardige voedingsproducten. Deze sauzen zijn onlangs opnieuw gelanceerd en ze hebben er een fan bij! Lima’s visie is om in harmonie met jezelf, met anderen en met je omgeving te komen. Lees onder het vegetarische gyoza recept meer over deze Lima sauzen. 

Vegetarische gyoza

Dumplings staan ook wel bekend onder de naam gyoza. Deze Aziatische fingerfood hapjes zijn kort gestoomd en worden aan één kant krokant gebakken. De Lima sesamsaus heb ik gebruikt om de dumplings in te bakken, maar is ook essentieel in deze sesam dip.  De Lima smoked saus geeft deze dip een érg lekkere en diepe rook smaak. De Lima provençaalse saus kan je trouwens ook als dressing gebruiken om bijvoorbeeld snelle rode ui pickles te maken. Deze dumplings hebben alle smaken en structuren die je maar wenst! Door de sauzen zit er zelfs een vijfde smaak aan toegevoegd ‘umami’. Ook lekker als dressing! Variatietip: ook erg lekker met bijvoorbeeld garnalen.

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp
Handpers type 2 illustratie
TOOL
Citruspers

Vegetarische gyoza met sesam dip

Gang Bijgerecht, Snacks & Hapjes
Keuken Aziatische keuken, Chinees
Trefwoord dipsaus, dumpling, gyoza, sesam
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 20 minuten
Porties 2 personen
Auteur Jadis
INGREDIËNTEN
  • 4 el Sesamsaus Lima Food
  • 1 el Smoked Saus Lima Food
  • 1 tl lichte sojasaus
  • 10 dumpling of gyoza vellen toko
  • 1 st biologische citroen
  • 1 st rode ui

Vulling

  • 1 st knoflookteentje
  • 1 st fijngesneden wortel
  • 1 st lente-ui stengel
  • 200 g shiitakes paddenstoelen
  • 1 el sesamzaadjes
  • 1/2 tl zwarte peper
BEREIDING
  • Snijd de knoflook fijn en bak in sesamsaus tot het glazig wordt, doe de fijngesneden wortel, lente-ui en shiitakes erbij en doe er 1 een halve theelepel gerookte saus bij. Rasp de citroen en roer door de vulling. Bak 5 minuten.
  • Leg het gyoza/dumpling vel in je hand en leg hierop een halve eetlepel vulling. Maak de randen van het vel nat en knijp de randen goed dicht. Duw eventueel aan met een vork.
  • Leg ze in de pan (of op een grill/BBQ) en bak ze in sesamsaus met sesamzaadjes en grove zwarte peper goudbruin in een paar minuten.
  • Doe er dan een scheutje water bij en zet de deksel op de pan zodat ze ook nog even gaar stomen.​
Dip
  • Meng 3 el Lima sesamsaus met 1 el Lima Smoked saus en 1 tl lichte sojasaus en dippen maar!
Rode ui pickles
  • Snijd de rode ui in zo dun mogelijke ringen en meng (optioneel) met 1 el Lima provençaalse dressing en sap van een ½ citroen. Doe er een snuf zout bij en laat even intrekken.
  • Tip: ook ik heb wel eens geen zin/tijd en kan mij dan prima laten verleiden door de dumplings van de toko.
    Smakelijk

Lima Food plantaardige producten

Het Lima Food assortiment is echt gigantisch. Van sauzen, dips, deegwaren, thee, koffievervangers tot snacks. Stuk voor stuk producten met kwaliteit en 100% plantaardig. Ik ben aan de slag gegaan met de twee van deze sauzen: 

Sesamsaus 

Deze sesam saus van Lima is heerlijk in balans qua smaak door de zout-zoete toets van de geroosterde sesam met als basis de tamari sojasaus. Lekker voor in een dip, maar je kan het ook als olie gebruiken om in te bakken. Super handig dus! Plantaardig & glutenvrij.

Smoked saus 

Deze smoked saus van Lima heeft een heel bijzondere smaak. Verslavend lekker!  Je proeft Japans kersenhout en gember tonen met als basis Lima’s gefermenteerde sojasaus. Als barbecue liefhebber heb ik er een favoriete saus bij! 100% plantaardig. 

Provençaalse saus 

Deze kruidige provençaalse saus van Lima is een dressing met een oosterse smaak en biologische kruiden. Ook deze saus is gemaakt op basis van Lima’s gefermenteerde sojasaus. 100% plantaardig en glutenvrij! Ook lekker bij geroosterde groenten van de barbecue!

Lima producten zijn onder andere te vinden bij Ekoplaza, Odin en natuurwinkels.

vegetarische dumplings met sesamdip
Samenwerking met Lima Food

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte