Tagliatelle met kaassaus, appeltjes en krokante speck

Tagliatelle met kaassaus, appeltjes en krokante speck

Afgelopen week heb ik een lekker gerecht geplaatst: Flammkuchen met kaas, appel, speck en citroen. Dit recept is gemaakt met kwaliteitsproducten uit Zuid-Tirol. Zoals de meeste van jullie wel weten ben ik echt een Italië fan! De Italiaanse keuken en ingrediënten staan voor een zeer goede kwaliteit en passie. Deze vier bijzondere producten hebben een eigen verhaal en EU-kwaliteitslabel; Wijn Alto Adige DOC, Südtiroler Apfel BGA, Südtiroler Speck BGA en Stilfser BOB kaas. Alle vier bijzondere en superlekkere producten! Om kennis te maken met de Zuid-Tiroolse producten, deel ik vandaag het volgende recept met jullie! Zie hieronder het tweede recept: Tagliatelle met kaassaus, appeltjes en krokante speck. De kaassaus is afgeblust met wijn en een frisse twist van citroen, de appeltjes worden lekker zoet en de speck heerlijk krokant met een nootachtige nasmaak.

 

EU-kwaliteitslabel uit de regio Zuid-Tirol

Deze labels van de Europese Unie (EU) geven consumenten informatie over de kwaliteit, oorsprong en veiligheid van de producten. Daarmee kunnen producenten zichzelf beschermen tegen vervalsing en namaak door hun eigen producten te certificeren. De wijnen, appels, speck en kaas staan voor kwaliteit uit de regio Zuid-Tirol en zijn een voorbeeld van goede kwaliteit uit Europa! Transparantie en traceerbaarheid zijn eigenschappen die voor de consument steeds belangrijker worden. Wist je dat ze in Zuid-Tirol voornamelijk kleinschalige bedrijven hebben en vooral in de bergen zitten?

Serveertip: lekker met een glaasje rode wijn, zoals de Franz Haas Pinot Nero Alto Adige DOC. Deze heerlijke en zachte Italiaanse DOC wijn is verkrijgbaar bij de slijterij!


Wil je nou nog meer te weten komen over deze superlekkere en bijzondere kwaliteitsproducten uit Zuid-Tirol? Ga dan naar de website www.kwaliteiteuropa.eu!


Tagliatelle met kaassaus

Ben jij nou ook een pasta liefhebber?
Maak dan bijvoorbeeld eens spelt pasta met pompoen & gorgonzola!

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp
Tagliatelle met kaassaus, appeltjes en krokante speck

Tagliatelle met kaassaus, appeltjes en krokante speck

Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Trefwoord Italiaanse recepten, pasta recepten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties 2 personen
Auteur Jadis Schreuder
TOOLS
  • Handrasp
  • Sauspan
INGREDIËNTEN
  • 300 gram belegen kaas *geraspt of klein gesneden
  • 1 rode/roze appel
  • 8 plakken speck
  • ½ glas witte wijn
  • 1 biologische citroen
  • Tagliatelle voor 2 personen
  • 250 ml room
  • verse kruiden zoals bieslook of basilicum
BEREIDING
  • Snijd/rasp als eerste de kaas in kleine blokjes en zet een sauspan op middelhoog vuur. Voeg als eerste de slagroom toe en als het iets verwarmd is ook de kaas. Voeg nu de zest van een ½ citroen toe. Roer voorzichtig zodat de kaas gaat smelten en je een zachte romige saus krijgt.
  • Voeg nu de witte wijn toe, dit zorgt ervoor dat je nog een lekkerdere saus krijgt, met een diepere smaak. Zet het vuur laag. Was de appeltjes even en snijd in gelijke blokjes (schil mag eraan blijven), voeg een druppeltje citroensap eroverheen en voeg de appeltjes aan de saus toe.
  • Zet een pan met water op en voeg wat zout en een een theelepel olijfolie toe. Als de pasta kookt voeg je de tagliatelle toe en kook je de pasta beetgaar.
  • Zet een anti aanbak pannetje op het vuur en voeg de speck toe en bak totdat ze knapperig en intens bruin zijn geworden. Leg de speck vervolgens op keukenpapier om even uit te lekken. Breek ze vervolgens, zodat je een mooie krokante crumble krijgt.
  • Als de pasta beetgaar gekookt is kan je hem afgieten en gelijk bij de saus voegen. Laat het nog een paar minuten staan, roer goed en dan kan je het gerecht opdienen.
  • Verdeel als laatste nog wat krokante speck over de pasta en wat citroenzest en breng op smaak met nog wat zout en zwarte peper.
    Smakelijk!

De Zuid-Tiroolse producten

Wijn Alto Adige DOC

Dankzij de geografische ligging (te midden van bergen en cipressen) en het fijne, alpiene landklimaat, is Zuid-Tirol een gevarieerde wijnregio met 5400 hectare aan wijngaarden. Hier groeien twintig druivensoorten; zestig procent daarvan is wit en veertig procent rood. De Alto Adige wijnen hebben een bijzonder intense frisse smaak en passen goed bij allerlei gerechten.

Südtiroler Apfel BGA

De appels groeien op een plek waar gemiddeld 300 dagen zon dagen per jaar zijn. Dit unieke klimaat, in combinatie met gecontroleerde, natuurlijke en biologische teelt, zorgt ervoor dat Zuid-Tiroolse appels bijzonder sappig zijn!

Südtiroler Speck BGA

Dit stukje Speck is heel goed en mager varkensvlees. De bijzonder lekkere en licht rokerige smaak is kenmerkend voor de rauwe ham, die licht wordt gerookt en (minimaal 22 weken rijpt) in een klimaat dat uniek is door de frisse berglucht. In de keuken staat het Zuid-Tiroolse spek bekend vanwege zijn veelzijdigheid, je kan er van alles mee!

Stilfser BOB kaas

De Stilfser BOB kaas wordt sinds 2007 door de EU erkend als de enige kaas in Zuid-Tirol met een beschermde oorsprongsbenaming. Deze kaas heeft minimaal 62 dagen gerijpt, wordt gemaakt met verse koemelk van bergboerderijen in Zuid-Tirol op 1000 meter hoogte. De melk wordt binnen 48 uur verwerkt en het toevoegen van microflora en uitgebreide zorg tijdens het rijpingsproces, geven de kaas een unieke, kruidige/volle smaak.
tagliatelle met kaassaus, appeltjes en krokante speck www.thelemonkitchen.nl

De vier bijzondere producten uit Zuid-Tirol

Recepten met citroen

Het maken van je eigen gerechten is een dankbaar werkje. Het is zó veel lekkerder als het vers gemaakt wordt. Ben je op zoek naar nog meer recepten met citroen?

Kijk dan eens op deze pagina’s:

 

Volgen jullie The Lemon Kitchen al op Facebook, Instagram & Pinterest?

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte