Saté kambing: geitensaté met citroen

Saté kambing: geitensaté met citroen

Onlangs was ik bij een interessant ‘Geitenbok event’ aanwezig van Meat The Male. De gehele dag stond in het teken om geitenbokjes verspilling tegen te gaan en dit vlees meer op de kaart te zetten. Heel de maand oktober, wordt hier dan ook veel aandacht aan besteedt en komt er zelfs een diner. We begonnen in de ochtend bij een geitenboerderij, vervolgens gingen we naar de Sligro ZIN, hier kregen we een drie-gangen lunch bereidt door 3 verschillende chef-koks. In alle gerechten zat geitenbok vlees verwerkt. Mijn favoriet was het derde gerecht, de rendang van de Chef van restaurant ’t Misverstant in Vught. Als laatste kregen we nog een workshops ‘uitbenen’ van Ruig. We zijn allemaal wel bekend met geitenvlees, maar geitenbok vlees is ‘nog’ steeds onbekend. Aan het eind van het event kreeg ik geitenbok vlees mee om in de keuken te gebruiken. Hiermee heb ik Saté Kambing, geitensaté met citroen gemaakt. Zie hieronder het heerlijke recept!


Serveertip: bijvoorbeeld lekker met gebakken rijst, satésaus met citroengras en wat zure komkommer. 

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp
Saté kambing: geitensaté met citroen

Saté kambing: geitensaté met citroen

Gang Hoofdgerecht
Keuken Indonesisch
Trefwoord big green egg recepten, grillen of bbq
Voorbereidingstijd 1 dag
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 1 dag 20 minuten
Auteur Jadis Schreuder
TOOLS
 • Grillpan of een BBQ/ Big Green Egg
 • Handrasp
 • satéstokjes
INGREDIËNTEN
 • 950 gram Bestel Bestel Geiten(bok)vlees of Rundvlees/kippendij *als je dit niet kan vinden
 • 120 mg Ketjap (gezouten)
 • 50 gram bruine bastard suiker
 • 3 tenen knoflook
 • 3 gram verse gember (zonder schil)
 • 1 biologische citroen
 • 2 eetlepels van jouw favoriete sambal.
 • 1 eetlepel sesamzaadjes
BEREIDING
 • Als eerste kijk je of je bij de slager, Hallal slager of de groothandel geiten (bok) vlees kan vinden. Zo niet geen probleem ga dan voor rundvlees of kippendij verder met dit recept.
 • Snijd het vlees in kleine blokjes van 1 a 2 cm breed. Laat het vet eraan zitten, dit zorgt juist voor smaak. Pak een bak en doe hier het vlees in.
 • Voeg dan de ketjap, bruine suiker, dun gesneden knoflook, geraspte of fijn gehakte gember, citroenzest en de sambal aan toe. Meng het geheel met je handen of gebruik handschoenen. Zet voor minimaal 1 nacht in de koelkast (afgedekt). Zodat de marinade goed kan intrekken.
 • Als de marinade goed is ingetrokken ga je ze aan de satéstokjes rijgen, per stokje zou ik ongeveer 4 a 5 stukjes vlees rijgen.
 • Zet de Barbecue of de grillpan op hoog vuur en grill ze rondom bruin tot ze gaar en lekker sticky geworden zijn door de suikers die ‘bijna’ verbranden. Strooi er als laatste nog wat sesamzaadjes overheen.

Goatober, samen geitenbok verspilling tegengaan #duurzaam

Tijdens het bezoek aan de geitenboerderij heb ik een kleine fotoshoot gehouden met de super schattige en lieve geitjes. Tijdens de rondleiding kregen we uitleg over de geiten en de geitenbokjes van jong tot oud.


Nederland staat bekend om de grote zuivelindustrie. De Nederlandse geitensector groeit mee met de vraag naar geitenkaas, yoghurt en melk. Hier ben ik ook groot fan van! Om de melkproductie bij de geiten op gang te houden, worden er lammetjes geboren. Alleen, in de helft van de tijd is dit een bokje. Omdat bokjes geen melk geven, hebben ze momenteel weinig tot geen waarde. Op dit moment worden er 60.000 tot 70.000 bokken per jaar geboren in NL. Dit is super zonde toch?


Wat gebeurt er met de bokjes?

Aanvankelijk werden ze, amper 4 weken oud, vervoerd naar Zuid-Europa, waar geitenvlees een ware delicatesse is. Tegenwoordig vertrekt een deel geslacht naar het Zuiden, vooral Spanje.


De resterende bokken worden (meestal) als ze een week oud zijn, verwerkt tot dierenvoer of gebruikt om de geiten te dekken. Jammer genoeg worden de bokjes in Nederland nog steeds gezien als restproduct terwijl geitenvlees één van de meest gegeten en gewaardeerde vleessoorten ter wereld is! Zo ben ik al jaren bekend met Saté kambing, de allerlekkerste saté die ik ooit op heb! Daarom heb ik ook het Saté Kambing van geit met citroen uitgewerkt hieronder!


Geitenbok vlees vaker op je bord

Vanuit de geitensector is er veel aandacht voor dit probleem. Eén van de ontwikkelingen is dat de melkgeiten niet elk jaar hoeven te lammeren om de melkproductie op gang te houden, wat zorgt voor minder ongewenste bokjes.


De rest krijgt nu bij steeds meer boeren een fijn leven totdat ze 4 tot 5 maanden oud zijn. Dit gebeurt nu alleen nog op hele kleine schaal. Door meer bekendheid aan het vlees te geven, maken we het mogelijk dat meer boeren hier aan mee gaan doen. We hopen dat uiteindelijk alle Nederlandse bokjes op het bord belanden en we hiermee niets verspillen.


Gelukkig wordt de vraag naar geitenbok vlees steeds groter en zie je het steeds vaker op de menukaart staan. Hopelijk gaan er binnenkort ook meer thuiskoks met geitenvlees aan de slag.


Geitenvlees is eerlijk, 100% van Nederlandse bodem en heerlijk!

Meer geitenvlees inspiratie zoals Saté Kambing, geitensaté met citroen? Maak dan eens tartaar van rugfilet met dragon mayonaise en crostini.


#Dit artikel is een samenwerking met Meat The Male & ZLTO

Jadis op de geitenboerderij
Jadis op de geitenboerderij

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept