Als de zonuren in Nederland weer toenemen staan de salades bij ons al snel weer op tafel! Met salades kun je eindeloos variëren. Vegetarisch koken lijkt al snel lastig maar dit recept heeft echt geen vlees of vis nodig! Deze kleurrijke salade met erwtjes, avocado en pita croutons is gevuld met allerlei verse groenten, kruiden en (natúúrlijk) citroen. Als je in een salade verschillende kleuren en structuren samenbrengt is het echt een feestje om naar te kijken en op te eten.

Kleurrijke salade met pita croutons

Ingrediënten salade (4 personen):

  • 300 gram doperwten (uit de vriezer)
  • 2 rijpe avocado’s (in blokjes van 1 bij 1 cm)
  • 100 gram snackpaprika’s ( in ringetjes)
  • 200 gram gekleurde cherry tomaatjes (door de helft)
  • 1 komkommer (in blokjes van 1 bij 1 cm)
  • 1/4 bosje verse munt
  • 1/4 bosje verse koriander
  • 4 pita broodjes
  • 2 tenen knoflook (fijngehakt)
  • 1/2 citroen (zest)
  • 1 eetlepel gerookte paprikapoeder
  • 1 eetlepel olijfolie

Ingrediënten dressing:

  • 100 ml geitenyoghurt
  • 1/2 citroen (sap en zest)
  • 1 teentje knoflook (fijngehakt)
  • 2 theelepel gerookte paprikapoeder

Bereidingswijze:

1. Verwarm de oven voor op 180 graden en leg bakpapier op de plaat.
2. Snijd de pitabroodjes open zodat je 2 rondjes krijgt, snijd vervolgend de rondjes in 8 puntjes per plakje.
3. Mix de olijfolie met de fijngehakte knoflook, gerookte paprika en wat peper en zout. Leg vervolgens de pita croutons op de bakplaat en mix de olie mix erdoorheen. Zet de pitabroodjes voor 6 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn geworden.
4. Zet hierna een steelpannetje gevuld met de doperwtjes op middelhoog vuur en schenk er een klein beetje water bij. Laat de doperwtjes kort borrelen zodat ze mooi fel groen en knapperig blijven.
5. Voeg vervolgens de snack paprika’s, komkommer, avocado, cherrytomaatjes en de doperwtjes bij elkaar.

Dressing

6. Voor de dressing meng je geitenyoghurt met de fijn gehakte knoflook, citroen sap & zest, gerookte paprikapoeder en peper en zout.
7. Hak vervolgens de koriander en munt fijn en verdeel over de salade. Haal de pita croutons uit de oven en verdeel over de salade. Maak de salade vervolgens af met de dressing, rasp wat citroenzest erover.

Tip: houd je niet van koriander? Geen probleem zonder koriander is de salade nog steeds een feestje!
Loopt het water je in de mond van de salade met erwtjes, avocado en pita croutons en ga je dit recept ook maken?

Nog inspiratie nodig voor een andere lekkere salade? Kijk dan ook eens bij het recept voor Watermeloensalade met geitenkaasbolletjes.

Print Friendly, PDF & Email
on 10 augustus 2017

Leuke foto’s en ik moet zeggen dat het er heel smakelijk uit ziet.
Ga het zeker eens testen want ik hou wel van dergelijke keuken.

on 10 augustus 2017

Heerlijk zomers gerechtje! Voor mij mag de koriander er zeker in blijven. Nu de zon nog.

De foto maakt mij hongerig. Fijn ook dat je kruiden van Jonnie Boer gebruikt, daar zit zo veel minder zout in en het is nog lekkerder ook. Deze gaat op mijn to make lijstje.

on 10 augustus 2017

Hij ziet er heerlijk uit, en nog gezond ook. Mooi al die kleurtjes ook. Dat geeft een aantrekkelijke look.

on 10 augustus 2017

Ziet er goed uit! Leuk idee om croutons te maken van pita.

on 10 augustus 2017

Ah, hartstikke goed. Ook gemakkelijk naar een veganistische variant te vormen zie ik. Tnx

on 11 augustus 2017

Ziet er geweldig uit zeg! Die dressing lijkt me ook heerlijk. Gaat zeker op m’n to make lijstje!

on 11 augustus 2017

Wat ziet dat er lekker uit zeg. Lijkt me een heerlijke salade voor een zomerse dag bij een BBQ!

on 11 augustus 2017

Dat ziet er heerlijk uit en kleur ook lekker vrolijk!

on 30 juli 2018

He, is dit niet bijna hetzelfde recept als van Allerhande? https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1185850/fattoush-met-pita-kruiden-en-doperwten

on 30 juli 2018

Hoi Imke,

Inderdaad, nu je het zegt het lijkt er op! Het is alleen wel puur toeval. Ik heb dit voor mn schoonouders vorige zomer in elkaar geflanst haha :-)!

Write a comment:

*

Your email address will not be published.