Kaasfondue met gorgonzola, citroen, appel & speck

Kaasfondue met gorgonzola, citroen, appel & speck

Heerlijk, die producten uit Zuid-Tirol! Je kan er eindeloos mee variëren en elke keer ben ik weer verrast door de onderscheidende kwaliteit en smaak. Omdat het echt hartje winter is en ik dagelijks zin in kaas heb. Heb ik een Kaasfondue met gorgonzola, citroen, appel en Speck gemaakt.
Een paar van deze producten doen je vast denken aan Oostenrijk, dat is ook niet zo gek aangezien Zuid-Tirol boven in Noord-Italië ligt. De Stilfser kaas, Italiaans Speck en appels uit dit recept komen allemaal uit dat vruchtbare gebied. Ik heb er een droge witte wijn bij geschonken die uit hetzelfde gebied komt.
Lees hieronder meer over deze bijzondere ingrediënten/producten, hun afkomst en keurmerk.
Zie ook het kaasfondue recept!


Tip: gebruik een gietijzeren pan zodat de pan nog een lange tijd warm blijft en de kaas niet meteen hard wordt. Dan heb je dus geen echte kaasfondue pan nodig of verwarming van onder.

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp
Kaasfondue met gorgonzola, citroen, appel & speck

Kaasfondue met gorgonzola, citroen, appel & speck

Gang Hoofdgerecht
Trefwoord Hoofdgerechten, kaasfondue
Totale tijd 35 minuten
Auteur Jadis Schreuder
TOOLS
  • Handrasp
  • oven
  • gietijzeren pan of sauspan
INGREDIËNTEN
  • 175 gram oude kaas (geraspt)
  • 180 gram gorgonzola
  • 100 ml witte wijn
  • 250 gram Stilfser kaas (in kleine blokjes gesneden of emmentaler)
  • 100 gram Speck of rauwe ham
  • 150 ml sojamelk of normale melk
  • 2 frisse appels
  • 1 grote venkel
  • 4 zuurdesem boterhammen
  • 1 biologische citroen
  • verse tuinkers
BEREIDING
  • Zet de gietijzeren pan of sauspan op middelhoog vuur, doe hier de geraspte oude kaas en gorgonzola in en schenk de sojamelk erbij. Verwarm rustig totdat de kaas gaat smelten en blijf roeren. Als de kaas gesmolten is ‘blus’ je het als het ware af met de wijn. De alcohol verdampt en je houd alleen een hele lekkere smaak over.
  • Roer nogmaals en voeg nu de in kleine blokjes gesneden Stilfser kaas toe en laat langzaam smelten. Rasp nu 1 hele citroen en doe dit bij de kaasfondue.
  • Snijd ondertussen de venkel aan de onderkant af, gooi dit weg. Leg de venkel op zijn kant en snijd er grote plakken van. Lekker om mee te dippen!
  • Snijd de appel nu in 8 gelijke stukken en gooi het klokhuis weg. Pak nu de rauwe ham en wikkel de appel hiermee in. Leg ze op een schaal.
  • Rooster de zuurdesem boterhammen even in de oven of in de broodrooster en leg bij de schaal van de appel en Speck.
  • Blijf ondertussen roeren in de kaasfondue. Verdeel als laatste nog wat tuinkers over de kaasfondue.
  • Als je de kaasfondue van het fornuis haalt ga dan gelijk eten (genieten).

Südtiroler Speck BGA

Dit stukje Speck is heel goed, lekker en mager varkensvlees. De bijzonder lekkere en licht rokerige smaak is kenmerkend voor de rauwe ham, die licht wordt gerookt en (minimaal 22 weken rijpt) in een klimaat dat uniek is door de frisse berglucht. In de keuken staat het Zuid-Tiroolse spek bekend vanwege zijn veelzijdigheid, je kan er echt van alles mee! Deze rauwe ham combineert heel goed met kaas, appel en citroen.


Stilfser BOB kaas

De Stilfser BOB kaas wordt sinds 2007 door de EU erkend als de enige kaas in Zuid-Tirol met een beschermde oorsprongsbenaming. Deze kaas heeft minimaal 62 dagen gerijpt, wordt gemaakt met verse koemelk van bergboerderijen in Zuid-Tirol op 1000 meter hoogte. De melk wordt binnen 48 uur verwerkt en het toevoegen van microflora en uitgebreide zorg tijdens het rijpingsproces, geven de kaas een unieke, kruidige/volle smaak. In deze kaasfondue komt de diepe smaak mooi naar voren. Het past dan ook goed bij het frisse van de appel en citroen.


Wijn Alto Adige DOC

Dankzij de geografische ligging (te midden van bergen en cipressen) en het fijne, alpiene landklimaat, is Zuid-Tirol een gevarieerde wijnregio met 5400 hectare aan wijngaarden. Hier groeien precies twintig druivensoorten; zestig procent daarvan is wit en veertig procent rood. De Alto Adige wijnen hebben een bijzonder intense frisse smaak en passen goed bij allerlei gerechten. Deze witte wijn past dus heel goed bij deze winterse kaasfondue.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte