Pompoen stamppot met vis, spekjes en zilveruitjes
pompoen stamppot met vis spekjes en zilveruitjes

Pompoen stamppot met vis, spekjes en zilveruitjes

Herfst staat in het teken van allerlei pompoenen van groot naar klein, van groen naar oranje. Hoeveel pompoen recepten heb jij inmiddels al gemaakt? Ik kan er in dit seizoen (alweer) geen genoeg van krijgen. Vaak wissel ik de kleine Japanse oranje pompoen (vaak biologisch) af met de groene óf die lekkere fles pompoen. In dit recept wil ik je aanraden om voor een oranjesoort te kiezen. Heerlijk én een lust voor het oog! Deze pompoen stamppot met duurzame Noordzee vis, spekjes en zilveruitjes is een simpel recept met erg lekkere smaken en verrassende structuren. 

Pompoen stamppot

Als de dagen kouder worden maak ik wekelijks verschillende stamppotten. Deze pompoen stamppot is mijn nieuwe favoriet. Het zoete van de pompoen en het aardse van de aardappelen is erg lekker. Zeker in combinatie met het zuurtje van de Amsterdamse zilveruitjes van Kesbeke Fijne Tafelzuren. Maak in een handomdraai een lekkere en voedzame maaltijd voor het hele gezin. Zie hieronder het pompoen stamppot met gebakken witvis, uitgebakken spekjes en fris-zure zilveruitjes.

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp
Handpers type 2 illustratie
TOOL
Citruspers
zesteur illustratie the lemon kitchen
TOOL
Zesteur

Pompoen stamppot met vis, spekjes & zilveruitjes

Gang Hoofdgerecht
Keuken Hollands, Nederlands
Trefwoord duurzame vis, pickles, pompoen, spekjes, stamppot, surf & turf, tafelzuur, vis recept, witvis, zilveruitjes
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties 4 personen
Auteur Jadis
TOOLS
  • kookpan met deksel
  • Antiaanbakpan
  • Handrasp
  • Stamper
INGREDIËNTEN
  • 5 el zilveruitjes pot van Kesbeke Kesbeke Fijne Tafelzuren
  • 1 st middelgrote ronde oranje pompoen (2 kleintjes) biologisch
  • 3 st aardappelen biologisch
  • 500 g witvis MSC-keurmerk (zeebaars, zeeduivel, leng, zeewolf)
  • 200 g spekjes biologisch
  • 1 el bloem
  • 1 st biologische citroen
  • verse basilicum en/of bieslook
  • zwarte grove peper & zoutvlokken
  • extra vergine olijfolie
BEREIDING
  • Zet een diepe pan op middelhoog vuur en doe er een snuf zout(vlokken) bij.
  • Schil de aardappelen en was de pompoen. Snijd de pompoen met schil en de aardappelen zonder schil in gelijke kleine blokjes van ongeveer 1-2 cm bij 1-2 cm. Doe de aardappelen en de pompoen in de pan met water. Kook ongeveer 10 minuten, als de aardappelen en de pompoen bijna uit elkaar vallen kan je het water afgieten. Bewaar een beetje kookvocht als je van een zachte stamppot houdt. Gebruik een stamper om het naar gewenste dikte te stampen.
  • Bak ondertussen de spekjes uit en giet 2/3 van het vet af. Roer de spekjes door de stamppot. Je kan ervoor kiezen om een beetje te bewaren en door de stamppot te roeren. Lekker, maar niet heel gezond.
  • Dep de witvis droog en strooi aan beiden kanten wat bloem over. Doe een klontje boter in de pan waar de spekjes in gebakken zijn. Bak dan de witvis rondom goudbruin in en paar minuten. Gebruik hiervoor een Thermapen om de kerntemperatuur te meten.
Kerntemperatuur witvis 65-70 graden.
  • Roer nu op het laatste moment de zilveruitjes door de pompoenstamppot en serveer daar de witvis bij.
    Smakelijk!

Herfst en winter recepten

Inmiddels staan er op de website al een hele boel herfst en winter recepten, maar ook veel pompoen recepten. Het is een waanzinnig lekkere groenten die ook nog eens erg voedzaam is. Daarnaast is de (oranje) kleur ook een lust voor het oog! Ben je opzoek naar nog meer pompoen recept inspiratie, zoals deze pompoen stamppot met vis, spekjes en zilveruitjes? Maak dan bijvoorbeeld eens:

Pompoen recepten 

pompoen stamppot met vis spekjes en zilveruitjes vis met spekjes pompoen stamp
Samenwerking met Kesbeke Fijne Tafelzuren

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte