Orzo met zalm, pesto en kerstomaatjes

Orzo met zalm, pesto en kerstomaatjes

Orzo is een bijzonder (lekkere) pastasoort in een rijst vorm, maar dan net iets ovaler. Het doet mij qua structuur denken aan zowel parelcouscous als risotto. Het betekent in het Italiaans letterlijk ‘gerst’. Het wordt overigens ook veel in de Arabische & Griekse keuken gebruikt. Maar daar wordt het dan weer rosa marina en ook wel riso genoemd. Ik vind orzo een veelzijdig product en helemaal ideaal als je niet al te lang in de keuken wilt staan. Deze keer heb ik de orzo kort gekookt en wanneer het beetgaar is gemengd met zelfgemaakte citroen pesto, daarbij heb ik een lekkere rosé gegaarde zalm en kerstomaatjes. Een snelle, makkelijke en voedzame maaltijd. Lees hieronder meer over het orzo met zalm recept. 

ORZO MET zalm

Een leuk weetje is dat orzo als traditie in Italië bij bruiloften geserveerd wordt. Orzo is lekker om in je soep te doen, in een snelle tomatensaus of met verse (citroen) pesto en gegrilde prei. Omdat de orzo korreltjes niet zo groot zijn heb je maar heel weinig saus en kooktijd nodig. De zalm is net zoals de kerstomaatjes even in de oven gegaard. Súper lekker en gezond. 

Heb je dit recept gemaakt? Leuk! Wil je een reactie/review achterlaten?

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp
Handpers type 2 illustratie
TOOL
Citruspers
zesteur illustratie the lemon kitchen
TOOL
Zesteur
Orzo met zalm, pesto en kerstomaatjes

Orzo met zalm, pesto, citroen en kerstomaatjes

Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Trefwoord citroen recepten, gezonde recepten, Italiaanse recepten, makkelijke recepten, nazomer recepten
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 35 minuten
Porties 2 personen
Auteur Jadis
TOOLS
  • Handrasp
  • Zesteur
  • citruspers
  • oven
INGREDIËNTEN
  • 1 biologische citroen
  • 150 gram orzo voor 2 personen
  • 2-3 eetlepels olijfolie
  • 3-4 eetlepels verse pesto
  • 2 stukken verse zalm zonder huid *haal bij de visboer
  • 10 kerstomaatjes
BEREIDING
  • Verwarm eerst de oven voor op 180 graden (grill). Pak de kerstomaatjes was even af met wat stromend water.
  • Leg de kerstomaatjes op bakpapier of in een ovenschaal en druppel er wat olijfolie overheen en leg er een halve citroen bij. Zet 15 minuten in de oven.
  • Zet na 15 minuten roosteren de oven op 150 graden (hete lucht).
  • Pak een ovenschaal en doe hier de zalmmoten in. Pak een handrasp en rasp citroenzeste van 1 citroen en verdeel op bovenkant van de zalm. Strooi er nog wat versgemalen zwarte peper (of lemon pepper) overheen. Zet de ovenschaal ongeveer 12 minuten in de oven naast de kerstomaatjes (die kunnen nog even doorgaren). Je kan bijvoorbeeld een digitale oven thermomter gebruiken en instellen bij de kerntemperatuur, dan weet je zeker dat de zalm niet te ver doorgaart.
  • Kerntemperatuur van rosé zalm is = 45-48 graden
  • Kook ondertussen de orzo beetgaar en roer de pesto er doorheen.
  • Serveer in een diep bord, doe hier de orzo. met pesto in leg daar boven op de zalm met citroenzeste en leg daarnaast de gegrilde prei. Serveer er een citroenpartje bij en breng eventueel op smaak met wat zout & peper.
  • Tip: je kan de zalm ook op een houtenplank garen op de BBQ/EGG, heerlijk!

CITROEN RECEPTEN MET ORZO

Koken met orzo is lekker, maar vooral erg makkelijk. Het is namelijk zo gaar en je kan er allerlei soorten gerechten mee maken.  Ben je op zoek naar nog meer orzo recepten met citroen, zoals deze orzo met zalm? Kijk dan eens op deze pagina’s:

 

orzo met kerstomaatjes zalm en pesto ciroen

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept