Mosselen appetizer met zeekraal, citroen & dille

Mosselen appetizer met zeekraal, citroen & dille

Onlangs was ik gevraagd jurylid te zijn tijdens de kookwedstrijd van Gastvrij Rotterdam. Er waren drie deelnemers, twee restaurants (waaronder Simple uit Utrecht) én de jonge garde van 3 ROC koksopleiding studenten. Ze kregen de opdracht om een 3 gangen menu te maken met duurzame vis, schaal & schelpdieren. Met het oog op de Nationale Mosselweek lag tijdens deze kookwedstrijd de focus op de appetizer met mosselen. 

Nationale Mosselweek 18-24 oktober

Restaurants door heel Nederland doen samen met het Nederlands Mosselbureau, Good Fish en het MSC keurmerk, mee met de Nationale Mosselweek.  Tijdens deze Nationale Mosselweek 2021 eet je namelijk geen traditionele mosselpan, maar een mossel-appetizer! Een klein hapje waar deelnemende restaurants hun creativiteit op los laten. Ik kreeg de vraag of ik een verrassende appetizer wilde ontwikkelen. Met alle liefde natuurlijk! Zie hieronder mijn mosselen appetizer met zeekraal, citroen & dille. 

 

MOSSELEN APPETIZER

Deze smaak opwekkende mosselen appetizer met zeekraal is trouwens ook makkelijk om te maken. Hiermee wil ik zowel restaurants als thuis koks inspireren om Zeeuwse mosselen uit onze eigen zee in het zonnetje te zetten. Ik ben benieuwd naar alle creaties, doe je ook mee? Laat het dan in een reactie hieronder weten! 

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp
Handpers type 2 illustratie
TOOL
Citruspers
mosselen appetizer zeekraal

Mosselen appetizer met zeekraal, citroen & dille

Gang Borrelhapje, Snacks & Hapjes
Keuken Frans, Italiaans, Nederlands
Trefwoord bakrecepten met citroen, duurzame vis, mossel recepten, mosselen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 20 minuten
Porties 4 personen
Auteur Jadis
INGREDIËNTEN
 • 1 kg Zeeuwse mosselen MSC keurmerk
 • 1 biologische citroen
 • 100 g zeekraal
 • verse dille
 • 1 venkel
 • 50 ml witte wijn
 • 3 el zure room (of crème fraîche)
BEREIDING
 • Was de mosselen af met stromend water en zet een diepe pan op middelhoog vuur en doe hier een scheut olijfolie in.
 • Haal ondertussen de bovenkant en het kapje van de venkel af en snijd met bijvoorbeeld een mandoline de venkel in dunne plakken. Doe dan de mosselen in de pan samen met de venkel, blus af met witte wijn en doe na 1 minuut de deksel erop. Op deze manier onttrek je vocht uit de mosselen waardoor je een smaakvolle bouillon en de lekkerste sappige mosselen krijgt.
 • Maak ondertussen de zeekraal saus door een staafmixer met hoge maatbeker te vullen met 100 g zeekraal, zeste van een 1/2 biologische citroen. Roer er 2 eetlepels zure room doorheen en breng op smaak met zout en peper.
 • Als de mosselen na een paar minuten open gaan staan blus je het af met sap van 1 citroen. Zet nog een paar minuten de deksel erop zodat de smaak in de mosselen trekt.
 • Haal de mosselen uit de pan en bewaar alleen de onderkant van de schelp waar de mossel in ligt en leg op een mooie grote schaal alsof je 'oesters' neer legt. Gooi de bouillon niet weg! Druppel nog wat bouillon in de schelp en verdeel over elke mossel de zeekraal saus en versier de ze met verse dille en wat citroen rasp.
 • Het is de bedoeling dat je de mossel (zoals je met een oester ook doet) vanuit de schelp op 'slurpt'.

Duurzame visserij

Als groot liefhebber van duurzame vis, schaal & schelpdieren vind ik het natuurlijk super belangrijk om steeds meer mensen te kunnen overtuigen dat we het beste gezamenlijk voor gecertificeerde vis kunnen kiezen. Dit zorgt ervoor dat we er nog veel langer van kunnen genieten! Ben je opzoek naar nog meer inspiratie met duurzame vis, schaal & schelpdieren zoals deze mosselen appetizer? Maak dan bijvoorbeeld eens:

mosselen appetizer zeekraal_-2
Samenwerking MSC & Goodfish foundation

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept