Mindful koken met biologische citroen

Mindful koken met biologische citroen

Lisanne van Superyoga.nl heeft weer een fijn artikel geschreven. Het is belangrijk om gezond te eten en met aandacht te koken en proeven. Het is wetenschappelijk bewezen dat je hier gelukkiger van wordt. Daarom is het niet voor niks dat de Italianen zo gepassioneerd en trots op hun producten zijn. Mijn tip zou zijn geniet van alle kleurrijke ingrediënten die de wereld ons te bieden heeft, beweeg meer en probeer eens yoga.  

Mindful koken

Het artikel gaat over leven, koken en eten met aandacht, oftewel mindfulness. Met tienduizenden gedachten per dag hebben we het al snel druk in ons hoofd. Het is makkelijk om aan het verleden en het heden te denken, maar door al die gedachten is het een stukje lastiger om in het hier en nu te leven. Met je volle bewustzijn leven maakt je leven niet alleen leuker, het zorgt ook voor een hoop voordelen. Zo word je productiever, verlaag je het stress niveau en geniet je meer. 

Koken is een vorm van meditatie

Eigenlijk is mindfulness een hele toegangelijke manier van mediteren. Je kunt het mindful zijn de hele dag op allerlei manieren toepassen. Als je je gedachten maar kan houden bij de activiteit word het vanzelf stil in je hoofd, om steeds meer in het moment te komen.

Niet oordelen

Being present, without judgment, in every moment. De quote zegt het al, neem in jouw moment van mindfulness alles waar zoals het is en probeer geen oordeel te vellen.  Oordelen levert onrust in je hoofd op en dat willen we juist voorkomen!

 

Eindeloos proberen
Wanneer je mindfulness probeert toe te passen ga je merken dat je een gezonde portie geduld nodig hebt. Ook acceptatie, loslaten, vertrouwen en eindeloos opnieuw proberen komen om de hoek kijken. Om het makkelijk en leuk te houden kun je ook een activiteit per dag uitkiezen, deze activiteit pak je mindful aan.

5/5
mindful koken met citroen

Mindful koken met biologische citroen

Mindful koken
Activiteiten die dagelijks terugkeren zoals koken zijn mooie voorbeelden van activiteiten om mindfulness toe te passen. Het is het belangrijkste dat je alle handelingen met volle aandacht doet. Bereid alles in rust voor, snijd de groenten met aandacht en wees dankbaar voor de ingerediënten. Als je na een drukke dag thuis komt maak je op deze manier van het kookmoment een rustmoment en gooi je alle opgebouwde stress overboord!

 

 

Handigheidjes: koken met aandacht
Vind je het lastig om met je volle aandacht momenten te beleven? Een edelsteen of set edelstenen kan jou helpen! Door iedere keer naar de steen te kijken, helpt het je herinneren rustig adem te halen en je zintuigen aan het werk te zetten om in het moment te komen. Tijdens het koken leg je de edelstenen eenvoudigweg op het aanrecht, maar je kunt uiteraard ook een steentje bij je houden zodat je gedurende de dag een reminder krijgt.

 

 

Mindful leven
Begin klein en bouw rustig aan uit, zo voorkom je dat je nooit een begin maakt of te snel afhaakt. Wanneer je het idee hebt dat je een activiteit met aandacht hebt kunnen doen, ontstaat er ruimte voor meer. Als het je gelukt is om te koken met aandacht, kun je stap voor stap meer activiteiten uitkiezen om mindful te beleven. Zoek een recept uit waar je blij van wordt, haal de boodschappen met liefde en geniet van de voorpret. Zorg dat het aanrecht schoon en opgeruimd is en stal de ingrediënten en benodigdheden uit. 

 

Groenten en fruit

Snijd de groenten met aandacht, voel tussendoor en probeer bewust te zijn van de vorm, de structuur, de kleur enzovoort. Dek de tafel met aandacht en eet vervolgens met al je zintuigen. Het zal je verbazen hoe snel je in het moment kan komen als je je aandacht erbij houdt.

wraps met zalm, avocado en bietjes

Creëer ruimte tijden het koken

Om iets meer te vertragen en ruimte te creëeren kunnen praktische houdingen een fijne aanvulling zijn op mindful leven. Door iedere dag vijf a tien minuten één of meerdere houdigen aan te nemen, stretch je stijfheid uit je lichaam en maak je plaats voor nieuwe energie. Een hartopener geeft instant deze ruimte, je profiteert hier de hele dag van! Ga met je rug liggen op een yoga bolster of opgerolde handdoek en zorg ervoor dat je billen de ondergrond raken. Zet je voeten in eerste instantie op de grond neer. Wanneer je comfortabel ligt, spreid je je armen uit in cactushouding. Je voelt de stress wegglijden en ruimte ontstaan om beter te ademen.

 

Welke activiteit zou jij uitkiezen om mindful te leven? Tijdens het maken van welk recept kan jij mindful koken? 

Laat het in een reactie hieronder weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte