Malse rosbief met citroen van de Big Green Egg

Malse rosbief met citroen van de Big Green Egg

Onlangs heb ik een uitgebreid Rosbiefrecept met friet gemaakt op de Big Green Egg. Natuurlijk is het ook leuk om te weten wat je nog meer met dit recept kan. Omdat ik het belangrijk vindt dat als je vlees eet dat het vlees ten eerste van goede en duurzame kwaliteit is. Daarnaast natuurlijk ook of het goed bereid is, want meten is weten en daar gebruik ik standaard de DOT bij.  Zie hieronder het hemelse rosbief met friet en hollandaisesaus (en voor de liefhebber asperges) recept.

Rosbief is het lekkerste als je het bereidt op de Big Green Egg!

 

ROSBIEF MET FRIET

Een goed stukje vlees is bijvoorbeeld heerlijk met krokante friet en een hemelse saus zoals het hollandsaisesaus recept. Ik raad je aan om rosbief te kopen bij de slager of naar de groothandel te gaan. Dit stuk vlees werd mij aangeraden door de slager en hij vertelde dat dit vooral lekker is om te bereiden op een Big Green Egg of een barbecue. Je bent binnen 40 minuten klaar!

5/5

Tools die ik gebruik

Illustratie DOT van Thermapen
Tool
DOT
Malse rosbief met citroen van de EGG

Malse rosbief met citroen van de EGG

Gang vlees
Keuken Italiaans
Totale tijd 45 minuten
Auteur Jadis Schreuder
TOOLS
  • BBQ
  • Convector
  • Digitale Oven Thermometer Thermapen Nederland
INGREDIËNTEN
  • +- 1 kg Rosbief (bijvoorbeeld uit Uruguay) *Vraag ernaar bij je slager
  • Citroen rub * Je kan er ook voor kiezen de slager de rosbief te laten kruiden. ze hieronder

Citroen rub ingrediënten

  • 2 st biologische citroenen geraspt
  • 1 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel witte of bruine basterd suiker
  • 1 theelepel Herbamare kruidenzout
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
  • 1 theelepel zoete paprikapoeder (normaal)
  • 1/2 theelepel zwarte peper
  • 1 st takje verse rozemarijn (heel fijn gehakt)
BEREIDING
  • Haal het vlees uit de verpakking en laat even luchten.
  • Maak nu de lekkere citroen rub. Hak de rozemarijn zo klein mogelijk, doe dit in een bakje en voeg hier de rest van de rub ingrediënten aan toe. Gebruik een handrasp voor de citroen zeste (rasp). Bewaar een klein beetje citroen rasp om na het bakken over de rosbief te verdelen.
  • Schenk de olijfolie erbij en roer goed, zodat alles gemengd is. Leg nu het vlees op een plank en smeer rijkelijk in met de marinade. Laat minimaal een paar uur marineren.
  • BBQ/EGG aan!
  • Verwarm de BBQ/EGG tot 100/110 graden. Zet de convector er tussen (een soort oven methode). Je gaat nu het vlees vooral vanbinnen verwarmen tot een kern temperatuur van +/- 40 graden. Gebruik hiervoor de digitale oven thermometer. Het alarm zal af gaan bij deze temperatuur.
  • Is de +/- 45 graden bereikt? Haal dan de convector van de BBQ/EGG en leg nu alleen het rooster of het gietijzeren rooster er op. Laat even het vlees rusten.
  • Zet nu de BBQ open zodat er meer zuurstof bij kan en verwarm tot +- 250 graden. Nu ga je het vlees nog even roosteren, waardoor je een mooi bruin korstje krijgt en die bijzonder lekkere smaak. Vooral de vetkant wordt ‘crispy’ gegrild.
  • Bij een kern temperatuur rond de 53-59 graden is het vlees perfect gegaard. Op de foto is het vlees 57 graden, en door de dikte kan het per stuk een beetje verschillen. 

Citroen recepten met rosbief

Heerlijke rosbief met friet gemaakt op de Big Green Egg. Heerlijk met krokante frieten, romige-frisse Hollandaise saus & asperges voor de liefhebbers. Ben je opzoek naar nog meer inspiratie zoals deze rosbief met friet?

Maak dan bijvoorbeeld eens een lekkere Rosbief met kruidenkorst & citroen

#Samenwerking met Thermapen Nederland

7 reacties

  1. 5 sterren
    Was een erg lekker en mals stukje rosbief, ik heb hem iets hoger gehouden kwa temperatuur op indirecte garing (150 graden) op de Big Green Egg. En daarna even afgefakkeld zo tot 50 graden kern temperatuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept




Jadis-met-stappel-tlk-kookboeken-uitsnede

Meld je aan voor de nieuwsbrief van The Lemon Kitchen

Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte