Limoncello cupcakes met romige topping

Limoncello cupcakes met romige topping

Naast de biologische citroen, staat tegenwoordig de limoncello ook centraal in mijn bedrijf. Je kan er zo veel mee en het zo makkelijk & leuk om zelf te maken. Het fijne aan limoncello is dat het zo veelzijdig is en je er letterlijk alle kanten mee op kan. In mijn kookboek staan ook 3 recepten (hartig & zoet) met zelfgemaakte limoncello. Natuurijk staat ook het biologische limoncello recept in mijn boek. Vorig jaar heb ik al superlekkere zomerse limoncello cupcakes gemaakt, deze keer meer een kerst variant! Zie hieronder het limoncello cupcakes met romige topping recept. 

Limoncello cupcakes

Het maken van cupcakes hoeft niet moeilijk te zijn, zolang je de stappen volgt en de juiste hoeveelheden aanhoud. Kan er weinig mis gaan. Wel vind ik het belangrijk om goede bakvormen te gebruiken, waarbij je zeker weet dat de cupcakes of andere gebakjes makkelijk uit de vorm komen. Daarom gebruik ik graag de bakvormen van Le Creuset, zoals deze mini tulbandjes. Deze cupcakes gaan súper goed samen met het de verfrissende en gezonde drankjes van Bongiorno!

Bongiorno ‘The first Italian vinegar drink

Een bijzonder gezond en verrassend azijn drankje dat nog een echte start-up is in Nederland. Een trots en Italiaans familie product uit Modena. Waarbij vooral balsamico azijn gebruikt is met natuurlijke ingrediënten zoals citroen en gember. Vegan & biologisch! Perfecte match dus met The Lemon Kitchen.

5/5

Tools die ik gebruik

Hand citroen pers type 2 illustratie

citruspers
Illustratie DOT van Thermapen

D.O.T.
handrasp-illustratie

Handrasp

Limoncello cupcakes met romige topping

Gang bakken
Keuken Italiaans - Siciliaans
Trefwoord biologische citroen, citroen recepten, cupcakes, kerst recepten, Limoncello, Zoete recepten
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
TOOLS
  • cupcakes of kleinen tulband bakvorm (12 stuks) (Verkrijgbaar bij Le Creuset Nederland)
  • cupcakes vormpjes (12 stuks) (als je geen bakvorm hebt )
  • staafmixer
  • oven
  • 1 satéprikker
  • spuitzak
  • Handrasp
  • citruspers
  • *eventueel Thermapen/DOT (digitale oven thermometer)
  • Spuitmond met kartels bijvoorbeeld
INGREDIËNTEN
  • 50 ml Limoncello *maak mijn recept!
  • 200 gram philadelphia roomkaas naturel
  • 200 gram mascarpone
  • 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • 3 stuks eieren
  • 150 gram roomboter
  • 130 gram ongeraffineerde suiker Rietsuiker bijvoorbeeld
  • 1 stuk biologische citroen zest van een 1 citroen en 2 eetlepels sap
  • 50 gram poedersuiker
BEREIDING
  • Verwarm als eerste de oven alvast voor op 180 graden (hete lucht). En rasp de citroen, bewaar de citroen zeste voor later.
  • Klop als eerste 3 minuten de eieren met de suiker op. Doe nu de gezeefde bloem erbij. Laat in een pannetje de roomboter smelten en doe bij de rest. Pak een citruspers en knijp een halve citroen er in uit. Klop het cupcakes beslag nog heel kort even op.
  • Verdeel vervolgens het beslag evenredig over de bakvorm. Zorg dat je ze niet tot de rand vult want ze rijzen nog.
  • Bak nu de cupcakes 15-18 minuten, totdat ze lichtbruin zijn.
  • Nu komt de magie! Als de de cupcakes met een satéprikker inprikt, dan kan de limoncello smaak er nog beter in komen. Giet heel voorzichtig de limoncello (de helft) over de cupcakes en laat het absorberen.
  • Nu ga je de romige limoncello topping maken. Meng met een staafmixer de roomkaas & mascarpone, citroenzeste (van een halve citroen), poedersuiker en de andere helft van de Limoncello.
  • Laat de cupcakes vervolgens even afkoelen, voordat je de topping erop doet.
  • Schep als laatste de limoncello topping in de spuitzak, draai de zak even goed strak en spuit op de cupcakes een mooie toef. Versier de citroen cupcakes nog met wat wat verse citroenkrulletjes (gebruik hiervoor een zesteur) en eventueel wat eetbare gouden glitters!
Tip: wil je zeker zijn dat ze gaar zijn en niet te lang in de oven zijn waardoor ze kunnen uitdrogen? De kerntempartuuur van cupcakes is ongeveer 95 graden.

    Zoete recepten met citroen

    Ben jij net zoals ik helemaal weg van zoete recepten met een frisse touch van biologische citroen. Zoals deze feestelijke limoncello cupcakes? Maak bijvoorbeeld eens:

     

    #samenwerking met Bongiorno

    6 reacties

    1. En hier kan ik de D.O.T gebruiken, want de temperatuur via de knop is niet hetzelfde als in de oven heb ik gemerkt. Lijkt me een heerlijk frisse cupcake 🧁

    2. Lijkt me heerlijk! En toptip mbt kerntemperatuur. Mijn oven komt niet goed op temperatuur dus baktijd is vaak gokken.
      Ik wist niet wat de kerntemperatuur van cakejes hoort te zijn.

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Waardering recept