Kokkels met verse munt en citroen

Kokkels met verse munt en citroen

Als je gek bent op vongoles of venusschelpen dan vind je kokkels ook heerlijk! Eigenijk lijken ze qua smaak enorm veel op elkaar, maar qua uiterlijk zijn kokkels te herkennen aan hun prachtige gerimpelde schelpen. Daarnaast zijn kokkels deels oranje, dit herken je aan het ‘neusje’ of ‘haakje’. Ze zeggen ook wel dat deze schelpdieren hierdoor ademen. Als MSC-ambassadeur ben ik altijd mega nieuwsgierig en binnenkort ga ik dan ook een dag mee om kokkels te rapen met het MSC-keurmerk. Kokkels komen namelijk uit Zeeland en eigenkijk een dus een duurzame optie met een zeer korte keten! Súper interessant! 

Kokkels met munt

Omdat ik nog niet eerder aandacht besteed heb aan kokkels begin ik met een heel simpel recept. Een theater voor de smaken van mijn nieuwe kookboek The Lemon Kitchen Sicilië dat op 7 april uitkomt. Plaats alvast je pre-order! Verse munt, biologische citroen en goede olijfolie zijn fijne en pure smaakmakers. Combineren perfect met duurzaam gevangen vis, schaal & schelpdieren. In dit recept kan je ervoor kiezen om de kokkels af te blussen met witte wijn, maar het is zeker geen must! 

 

Serveer deze kokkels met munt op een grote schaal en geef iedereen een vorkje om van dit lekkere ‘bijgerecht’ te genieten.

5/5

Tools die ik gebruik

handrasp-illustratie
TOOL
Handrasp
Handpers type 2 illustratie
TOOL
Citruspers
kokkels recept citroen munt

Kokkels met munt en citroen

Gang Bijgerecht
Keuken Italiaans, Italiaans - Siciliaans
Trefwoord duurzame vis, kokkels, schaal en schelpdieren, vis recepten
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 15 minuten
Porties 4 personen
Auteur Jadis
TOOLS
 • 1 diepe pan met deksel
 • 1 citruspers
INGREDIËNTEN
 • 1 kg Kokkels MSC-keumerk gecertificeerd
 • 1 st biologische citroen sap & zeste
 • 10 st verse muntblaadjes
 • 2 el extra vergine olijfolie
 • grove zwarte peper
BEREIDING
 • Was de kokkels onder stromend water en gooi de schelpen weg die al kapot en al open zijn gaan staan.
 • Zet een diepe pan op middelhoog vuur en doe daar een scheut olijfolie in. Rasp de citroen en doe dit in de pan.
 • Doe de kokkels in de pan erbij. Pluk de verse munt fijn en zet de deksel er op. Na een paar minuten gaan de kokkels openstaan en laten ze vocht los.
 • Knijp een hele citroen uit en hussel voorzichtig de kokkels door hun eigen kookvocht, verse munt en citroenrasp.
 • Serveer de kokkels in een grote schaal. Druppel er nog wat van je lekkerste olijfolie overheen en wat verse munt blaadjes. Serveer er vorkjes bij om de kokkels eruit te prikken, maar ook wat lekker (zelfgemaakt) brood om het vocht eruit te 'lepelen'.

SCHELPDIEREN RECEPTEN

Als ‘seafood’ lover staan er inmiddels al veel schaal en schelpdieren recepten op mijn website en in mijn kookboeken. Ben je opzoek naar nog meer schelpdier recepten, zoals deze kokkels met munt? Maak danbijvoorbeeld eens:

PRE=ORDER THE LEMON KITCHEN SICILIË

Dit recept vind je niet exact terug in mijn nieuwe kookboek, maar het geeft wel een mooi beeld van de Siciliaanse smaken. Pre-order nu mijn The lemon Kitchen Sicilië Kookboek. Dan stuur ik hem rond 7 april zo snel mogelijk gesigneerd jouw kant op! 

The Lemon kitchen kookboek Sicilië

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering recept