Heerlijk, die producten uit Zuid-Tirol! Je kan er eindeloos mee variëren en elke keer ben ik weer verrast door de onderscheidende kwaliteit en smaak. Omdat het echt hartje winter is en ik dagelijks zin in kaas heb. Heb ik een Kaasfondue met gorgonzola, citroen, appel en Speck gemaakt.
Een paar van deze producten doen je vast denken aan Oostenrijk, dat is ook niet zo gek aangezien Zuid-Tirol boven in Noord-Italië ligt. De Stilfser kaas, Italiaans Speck en appels uit dit recept komen allemaal uit dat vruchtbare gebied. Ik heb er een droge witte wijn bij geschonken die uit hetzelfde gebied komt.
Lees hieronder meer over deze bijzondere ingrediënten/producten, hun afkomst en keurmerk.
Zie ook het kaasfondue recept!
Tip: gebruik een gietijzeren pan zodat de pan nog een lange tijd warm blijft en de kaas niet meteen hard wordt. Dan heb je dus geen echte kaasfondue pan nodig of verwarming van onder.
Dit stukje Speck is heel goed, lekker en mager varkensvlees. De bijzonder lekkere en licht rokerige smaak is kenmerkend voor de rauwe ham, die licht wordt gerookt en (minimaal 22 weken rijpt) in een klimaat dat uniek is door de frisse berglucht. In de keuken staat het Zuid-Tiroolse spek bekend vanwege zijn veelzijdigheid, je kan er echt van alles mee! Deze rauwe ham combineert heel goed met kaas, appel en citroen.
De Stilfser BOB kaas wordt sinds 2007 door de EU erkend als de enige kaas in Zuid-Tirol met een beschermde oorsprongsbenaming. Deze kaas heeft minimaal 62 dagen gerijpt, wordt gemaakt met verse koemelk van bergboerderijen in Zuid-Tirol op 1000 meter hoogte. De melk wordt binnen 48 uur verwerkt en het toevoegen van microflora en uitgebreide zorg tijdens het rijpingsproces, geven de kaas een unieke, kruidige/volle smaak. In deze kaasfondue komt de diepe smaak mooi naar voren. Het past dan ook goed bij het frisse van de appel en citroen.
Dankzij de geografische ligging (te midden van bergen en cipressen) en het fijne, alpiene landklimaat, is Zuid-Tirol een gevarieerde wijnregio met 5400 hectare aan wijngaarden. Hier groeien precies twintig druivensoorten; zestig procent daarvan is wit en veertig procent rood. De Alto Adige wijnen hebben een bijzonder intense frisse smaak en passen goed bij allerlei gerechten. Deze witte wijn past dus heel goed bij deze winterse kaasfondue.
Blijf op de hoogte van Jadis haar culinaire website & gelijknamig kookboek
Blijf op de hoogte
Blijf op de hoogte
2 reacties
heerlijk 😄
Hebben deze kaas wel eens op, te lekker